Sute de firme din Gorj, radiate din oficiu. „Trebuie să dea banii înapoi”

1452

Statul a radiat peste 300.000 de firme pentru că nu şi-au actualizat numărul de coduri CAEN, iar dintre acestea 858 sunt din Gorj. „Vorbim de firme deschise de fermieri gorjeni care accesaseră fonduri europene sau care aveau subvenţii la APIA pentru pământurile pe care le lucrează. Vorbim de milioane de euro pe care aceşti oameni îi pierd, dacă Guvernul nu găseşte rapid o soluţie”, susţine deputatul Dan Vîlceanu, menţionând că micii întreprinzători s-au trezit peste noapte cu firmele radiate din oficiu, „fără o minimă informare scrisă sau verbală”.
Este vorba de o lege dată în 2016, care a intrat în vigoare în acest an. Astfel, începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului a radiat, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate a fost mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.
Deputatul PNL Dan Vîlceanu critică lipsa de informare a cetăţenilor, Oficiul Registrului Comerţului limitându-se la a publica pe site-ul propriu lista cu PFA-urile şi II-urile care sunt în risc de radiere. „Câţi dintre noi urmăresc site-ul Registrului? Când au observat că sunt sute de mii de firme care vor fi radiate, de ce nu au ales alte metode de informare? Știm cu toţii că dacă ai datorie la stat un leu, şi nu ai plătit, îţi blochează conturile! Statul român să plătească daune pentru incompetenţă şi pentru mediul de afaceri ostil pe care l-a creat în România”, mai afirmă parlamentarul gorjean.
Liderul PNL Gorj susţine că situaţia este critică pentru cei care încasau subvenţii APIA sau derulau proiecte pe fonduri europene. „Doar în judeţul Gorj există 627 de PFA-uri care au fost radiate din oficiu şi 231 de întreprinderi individuale. Din aceste firme, 203 primeau subvenţii de la APIA şi altele primeau subvenţii prin AFIR, pe fonduri europene, de peste un milion de euro. În acest moment, situaţia este critică, pentru că aceşti oameni primind fonduri europene, şi firma fiind radiată, având un contract de finanţare, este aproape sigur că trebuie să dea banii înapoi. Deci practic statul a radiat firme fără să trimită o adresă celor vizaţi, iar aceştia se vor găsi în imposibilitatea de a mai continua proiecte europene, ba mai mult trebuie să dea şi banii înapoi, pentru că titularul contractului de finanţare s-a închis”, a conchis deputatul PNL Dan Vîlceanu.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here