Majoritatea primarilor din Gorj au depus, în pandemie, proiecte pe fonduri europene pentru a le asigura tablete copiilor din comunitățile pe care le conduc. Anul școlar trecut e practic pierdut mai ales pentru elevii care nu au avut acces la educație, neavând aparatura necesară orelor de curs online.
Cum toți copiii și părinții trăiesc cu teama că ne putem întoarce la învățământul online, mai ales că numărul infectărilor cu Covid este în continuă creștere, primarii încă așteaptă aprobarea proiectelor depuse tocmai în acest scop.
,,Am pierdut un proiect de milion de euro”
Primarul comunei Telești, Romulus Bîldea este nemulțumit că aprobarea proiectelor stagnează din cauza unei birocrații extrem de stufoase: ,,Avem 250 de copii în satele din Telești. Am avut probleme cu învățământul online și, astfel, am depus proiecte pentru achiziționarea tabletelor. Este o birocrație pe care abia poți s-o învingi. Totul se blochează când vine vorba de documentație. Vă dau un exemplu, am depus, în urmă cu doi ani, un proiect pentru drumuri de interes local. Am pierdut un milion de euro pentru că AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Locale – a luat în calcul recensământul în loc să ia în considerare numărul real al locuitorilor, adică evidența populației. În realitate avem aproape 2.800 de locuitori iar la recensământ mai puțini cu 300. Astfel, am pierdut un proiect în valoare de un milion de euro. Așa și cu tabletele, avem un proiect depus tot la AFIR care se află încă în evaluare. E o nebunie, deci nu știu să vă spun când vom putea acorda tabletele de care elevii au nevoie. Să sperăm că nu vom ajunge din nou la învățământul online, ar fi o nenorocire pentru copii…”, a spus primarul.
,,Suntem în țara hârtiilor!”
Un alt primar care încă așteaptă să-i fie aprobat un proiect pe fonduri europene pentru tabletele școlare este și cel de la Câlnic, Dumitru Vulpe.
Acesta precizează: ,, Noi am aplicat pe fonduri europene, la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene. Proiectul care privește tablete pentru aproximativ 150 de copii este încă în evaluare… pentru că suntem în țara hârtiilor”, a spus acesta.
M.C.H.