Sute de copii gorjeni, beneficiari de alocaţii europene

326

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj sunt o punte de legătură între drepturile sociale ale elevilor din România şi a celor din statele Uniunii Europene (UE) privind alocaţiile simple de care beneficiază elevii gorjeni care au părinţi ce lucrează legal în străinătate.

Conform Regulamentului European 883/2004, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă. De asemenea, dacă statul de reşedinţă al copiilor şi al unuia dintre părinţi este România, şi celălalt părinte are activitatea în alt stat membru UE, statul competent cu plata prestaţiilor este cel român şi va plăti în integralitate drepturile la alocaţia de stat a copiilor, în celălalt stat membru va acorda un complement diferenţial. În vreme ce, minorii din ţara noastră primesc alocaţii de stat în valoare de 42 de lei lunar, cei din ţările europene primesc tot în fiecare lună, alocaţii de câteva ori mai mari. Astfel, alocaţia primită de copiii români este de 35 de ori mai mică decât media UE (şapte euro la noi, 210 în Europa).

Dosare din majoritatea ţărilor europene
Potrivit conducerii AJPIS Gorj, în trimestrul I din anul curent, au fost solicitate informaţii din statele UE, prin transmiterea formularului E411 şi prin completarea acestuia în partea B de către instituţia judeţeană. “S-au făcut completări în partea B a formularului E411 pentru un număr de 246 de familii, cele mai multe solicitări fiind din următoarele state: Germania 157, Italia 59, Austria 13, Suedia patru, Belgia trei, şi alte câteva ţări. Referitor la această situaţie este vorba despre acordarea de beneficii sociale acolo unde părinţii desfăşoară activităţi pe teritoriul UE”, a declarat directorul executiv al AJPIS Gorj, Viorica Roşianu.
În cazul cetăţenilor români care desfăşoară activităţi profesionale într-un alt stat membru şi care nu au dreptul la beneficii pentru copil în acest stat membru, aceştia pot solicita acordarea alocaţiei de stat pentru copii în România. “Astfel, în primele trei luni din 2015, instituţia noastră a solicitat informaţii prin completarea în partea A şi transmiterea către instituţiile competente din statele membre UE a unui număr de 111 formulare E411. Şi aici, cele mai multe au fost pentru: Italia 74, Spania 21, Franţa patru, Portugalia patru, Grecia trei”, a precizat Viorica Roşianu.

Care este procedura de intrare în plată?
Dacă părinţii gorjeni plecaţi peste hotare îşi desfăşoară activitatea în două state diferite, iar copilul are reşedinţa în România, prezintă dovada că nu beneficiază de prestaţii pentru copil în statul de angajare pentru membrii lor în familie, respectiv formularul E411, completat în partea B sau orice altă dovadă din care să reiasă că nu sunt îndreptăţiţi la prestaţii conform legislaţiei acelui stat membru, atunci pot beneficia de alocaţia de stat pentru copii în România în baza Legii nr. 61/1993. Pentru a demara procedura de obţinere a alocaţiei europene, părinţii gorjeni care desfăşoară activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE trebuie să completeze un formular European de tip E sau F pus la dispoziţie de instituţia competentă cu plata prestaţiilor familiale din statul UE de activitate, în urma cererii de prestaţii a lucrătorului migrant.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here