Sute de copii din nouă școli, implicați într-unul dintre cele mai frumoase proiecte din județul Gorj!

2178

* Proiect Educațional Județean, coordonat de Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu – „NATURA E CU NOI, NOI FACEM PARTE DIN EA !

Nu mai puțin de nouă școli din Gorj au realizat unul dintre cele mai frumoase proiecte legate de natură și tot ce înseamnă mediul înconjurător pentru noi. Sute de copii, alături de zeci de profesori, au avut fel de fel de acțiuni, iar coordonatorul acestui program a fost Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu”.

Ultima activitate din cadrul proiectului educațional a avut loc vineri, 28 aprilie. Partenerii Școlii ,,Alexandru Ștefulescu” au fost: Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”, Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială ,,Sfântul Nicolae”, Școala Gimnazială ,,Constantin Brâncuși”, Școala Gimnazială ,,Gheorghe Tătărăscu”, Școala Gimnazială Nr. 1 Rovinari, Școala Gimnazială Nr. 1 ,,George Uscătescu”, Școala Gimnazială Crușeț, la care se adaugă: Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj
Consiliul Județean Gorj
Agenția pentru Protecția Mediului Gorj
Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA Administrația Parcului Național Defileul Jiului R.A
A&C Thuia Garden SRL.

,,Prin acest proiect am urmărit să formăm o atitudine responsabilă și activă prin gestionarea și ocrotirea mediului înconjurător, să-i apropiem mai mult pe copii de natură și să-i determinăm să conștientizeze că aceasta este parte din noi și suntem cu toții responsabili de protecția ei.
De aceea, vineri, elevii claselor primare din toate școlile partenere au ieșit să ecologizeze perimetrul din zona școlii, să planteze flori în spațiile verzi și răsaduri de puieți de brad, expunând și afișe, desene pe această temă.
Copiii au fost încântați și s-au implicat activ în desfășurarea acțiunilor, iar noi, cadrele didactice, suntem motivate să organizăm și alte activități extrașcolare.
Proiectul a fost susținut de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj, Consiliul Județean Gorj, Agenția pentru Protecția Mediului, Regia Națională a Pădurilor Romsilva Administrația Parcului Național Defileul Jiului împreună cu Ocolul Silvic Runcu din cadrul Direcției Silvice Gorj”, a spus prof.înv.primar Ana Nicoleta Vladu.

Natura e cu noi, noi facem parte din ea!
* Creații literare și plastice
* Lucrări din materiale reciclabile
* Ecologizări și plantări
* Decorarea claselor
* Excursii în natură

Cadrele didactice au vorbit pe larg despre toate acțiunile în care au reușit să-i implice pe copii, care de altfel, au fost foarte ocupați, creând unele dintre cele mai frumoase lucrări: ,,Prin acest proiect i-am determinat pe elevii să îşi reconsidere modul de a trăi în raport cu natura, să o protejeze pe perioada tuturor anotimpurilor, pentru a putea beneficia de darurile vitale ce ni le oferă cu atâta generozitate, să-şi formeze comportamentul ecologic adecvat, să deruleze activităţi specifice tuturor anotimpurilor, având ca element principal – natura. De asemenea am susţinut ideea că natura este alături de noi, însă avem responsabilitatea de a avea grijă de ea, prin care am creat un impact asupra tuturor membrilor comunității, indiferent de vârstă.
Elevii au participat la toate activităţile, cu implicaţii ecologice: menţinerea în stare corespunzătoare a spaţiilor verzi şi a locurilor de agrement din jurul școlilor şi din localități, plantarea de pomi fructiferi, curăţenia sălilor de clasă, a curţilor școlii şi împrejmuirilor acestora, înfrumusețarea parcului de joacă din localitate și din curtea școlii, economisirea apei, reciclarea materialelor, grija pentru mediu, toate acestea s-au concretizat prin acţiuni la nivelul şcolii şi împrejurimile ei.
„Salvati Pamantul !” – acţiunea de informare în comunitate. Acțiunea a avut loc cu prilejul Zilei Pământului și a presupus realizarea unei campanii de educație ecologică în școală și în afara ei.
,,Viitorul nostru este in mâinile noastre” – workshop pe probleme de protecția naturii
Scopul activității a fost asigurarea unei educații complementare elevilor, prin acest eveniment urmărindu-se abordarea unei laturi a educației mai puțin dezvoltată prin curriculum formal și anume domeniul ecologic și gândirea în termeni de sustenabilitate. În cadrul workshopului elevii voluntari au prezentat lucrări axate pe teme asupra deteriorării mediului și a dezvoltării durabile, a importanței protecției mediului înconjurător. Ei au pus în discuție inexistența unor proiecte locale vizând protecția mediului, ignoranța cetățenilor și educația precară în domeniul ecologizării.
Materialele prezentate au fost afișate pe siturile școlilor partenere.
„Arta și natura” – Au fost realizate lucrări din diferite materiale refolosibile/reciclabile-hârtie, plastic, folie de aluminiu, P.E.T.-uri și o expoziție cu produse selectate din școlile partenere în centrul orașului.
,,Natura ne inspiră” – Au fost realizate creații literare și plastice respectând tematica proiectului și au fost expuse (maximum 5 creații literare și 5 creații plastice pe unitate parteneră) la Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu.
,,Fii voluntar, implică-te!” – Au avut loc acțiuni de ecologizare a zonelor din localitate; Plantări de puieţi, flori în parcurile și pădurile din localitate și vecinătatea ei și s-au înfrumusețat parcurilor de joacă din localitate și grădina școlii cu obiecte decorative și flori zâmbitoare;
„În mijlocul naturii” – excursia tematică a fost concepută pentru a sensibiliza elevii cu privire la gestionarea deșeurilor. Totodată, prin aceasta acțiune s-a demonstrat cum materialele recuperabile pot constitui materie primă pentru realizarea unor obiecte. Elevii au reciclat unele deșeuri casnice, dar nu le-au dus la un centru de reciclare specializat ci le-au transformat în creații artistice. Tablourile, desenele și alte obiecte confectionate din materiale neconvenționale au fost folosite la decorarea claselor și chiar a locuințelor, dând un aspect plăcut și atractiv ambientului.
Considerăm că prin acest proiect am contribuit la formarea comportamentului ecologic prin stimularea motivaţiei pentru protecţia naturii şi derularea de acţiuni concrete de protecţie a mediului înconjurător și că și-au format atitudini responsabile şi active pentru gestionarea şi ocrotirea mediului înconjurător, în vederea menţinerii echilibrului ecologic”., au comunicat dascălii.
Nouă, celorlalți, nu ne rămâne decât să reînvățăm de la cei mici cum să fim atenți și, mai ales, recunoscători naturii pentru tot ce încă ne oferă ea.
M.C.H.