Sute de controale pentru buna protecţie a consumatorilor gorjeni

183

controale opcPrimul trimestru al acestui an a fost presărat cu multe acţiuni de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. Din păcate, verificările au scos la iveală zeci de deficienţe pentru care s-a dispus sancţionarea mai multor societăţi comerciale.

CJPC Gorj a efectuat în perioada ianuarie – martie a.c. un număr total de 341 de controale care s-au încheiat cu 210 procese verbale de constatare a unor contravenţii, din acestea 47 fiind în domeniul produselor alimentare, 78 în nealimentare, 61 în servicii şi 24 în alte segmente ale pieţii.

Potrivit Mihaelei Răducan, comisar şef al CJPC Gorj în peste 60% dintre acţiunile de control s-au constatat încălcări ale legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor: „Cu ocazia controalelor efectuate, au fost identificate mărfuri cu abateri de la prevederile legale în valoare de peste 2.600 de lei, acestea fiind mărfuri periculoase pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor gorjeni, motiv pentru care s-a dispus retragerea şi distrugerea lor de pe piaţă. Din controalele efectuate de noi, un număr de 12 acţiuni de control s-au desfăşurat în colaborare cu Inspectoratele de Poliţie, de Jandarmi şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj”.

Abateri de 222.350 de lei

Principalele deficienţe constatate în urma controalelor de către comisarii gorjeni ai Protecţiei Consumatorilor se refereau la informarea incompletă, lipsind elementele de identificare ale produselor, neafişarea preţurilor, a datelor de contact ale CJPC Gorj, comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat sau care aveau termenul de valabilitate depăşit, neîncadrarea în cantitatea netă declarată, neafişarea listelor privind serviciile prestate şi tarifele practicate. De asemenea, în cazul băncilor şi al serviciilor de cablu şi telefonie mobilă, s-au găsit deficienţe ce priveau introducerea de noi comisioane sau taxe la contractele bancare, precum şi existenţa în contractele preformulate a clauzelor abuzive.

Comisarul şef al CJPC Gorj a mai spus că pentru numeroasele deficienţe constatate s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 222.350 de lei printr-un număr de 141 de procese verbale de constatare a contravenţiei. Acţiuni de control au fost întreprinse în modul de derulare al Programului Guvernamental lapte-corn, încadrarea în cantitatea netă a produselor de larg consum, verificarea băuturilor non-alcoolice furnizate prin intermediul dozatoarelor. Tot în primul trimestru al acestui an, verificate au fost şi unităţile GPL, magazinele care comercializează produse pentru autovehicule, cosmetice, peco-urile, băncile şi unităţile care oferă servicii imobiliare.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here