Sute de contracte ale obştilor din localităţile inundate, ridicate de Corpul de Control

345

Corpul de Control de la Ministerul Mediului a verificat săptămâna trecută zonele din Gorj afectate de inundații la începutul lunii pentru a vedea dacă informațiile conform cărora viiturile ar fi putut fi generate și de eventuale exploatări iraționale în pădurile din nordul județului se confirmă. Șeful Direcției Silvice Târgu Jiu, Ovidiu Cârstoc, spune că inspectorii au verificat toate exploatările forestiere, constatând că a fost respectat regimul silvic și legislația în vigoare. S-au făcut însă fotografii în zonă, s-au ridicat documente şi s-au verificat acte, asta atât la obşti, cât şi la cele două ocoale silvice din Novaci şi Polovragi.

,,S-au verificat toate exploatările forestiere şi s-a constatat că s-au respectat regimul silvic şi prevederile amenajamentelor silvice şi respectarea legislaţiei în vigoare. Nu există defrişări, cum se spunea prin presa centrală, iar ca o concluzie finală inundaţiile şi viiturile care s-au produs nu s-au datorat exploatărilor forestiere care s-au făcut în mod raţional, în baza actelor legale. O să se facă şi raportul final şi o să ni se transmită şi nouă, dar, până atunci, cei de la minister ne-au spus că dacă vom fi întrebaţi să spunem că nu din cauza exploatărilor forestiere s-au produs inundaţiile şi viiturile de săptămâna trecută”, a afirmat Ovidiu Cârstoc. De altfel numai de la cea mai mare obşte din Novaci s-au ridicat în jur de 500 de contracte.

CarstocInformațiile conform cărora defrișările masive ar fi generat viiturile care au făcut prăpăd între Crasna – Novaci și Polovragi nu au fost astfel confirmate de constatările din teren și, ca urmare, precipitațiile abundente înregistrate la sfârșitul lui iulie pot fi considerate în continuare singura cauză a acelor nenorociri.
Înregistrările oficiale arată că în unele zone din Gorj au fost precipitații și de 180 l/mp într-un timp foarte scurt, ceea ce a dus la producerea unor debite istorice în special pentru râul Gilort, cel care a produs și cele mai mari necazuri pentru localnici și pentru autoritățile nevoite să gestioneze situațiile respective de criză.
Gelu Ionescu
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here