Sute de angajați CEO, trimiși acasă de Paște! – Nicu Bunoaica: Ne transformă în muncitori sezonieri!

6558

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a notificat sindicatele cu privire la faptul că în perioada imediat următoare, chiar de Paşte, sute de oameni, prin rotaţie, vor fi trimişi acasă. Administraţia companiei vrea să facă economie: mai puţin cărbune, mai puţine certificate CO2.

Prin urmare, începând cu luna mai şi până în luna septembrie a acestui an, cele două grupuri de la SE Craiova II, de 150 MW, se vor opri, lăsându-se funcţionale doar instalaţiile de termoficare. În consecinţă, în jur de 500 de oameni vor sta acasă aproape jumătate de an, prin rotaţie.

Şomaj tehnic
Consilierul managerului CEO, Ion Ruşeţ, a declarat că potrivit notificărilor administraţiei companiei, activitatea va fi oprită: ,,Oamenii au recuperări de luat, au concedii de odihnă neefectuate. După ce aceste variante se vor epuiza, vor trece în şomaj tehnic. Asta înseamnă că vor fi luni când vor sta acasă 200, 300 de oameni, sau 20, 30. Vor rămâne funcționale cazanele cu abur fierbinte pentru apa caldă – Craiova şi cele pentru fabrica Ford”, a mai spus acesta.

Probleme pentru şi pentru minerii din bazinul Motru
Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, a declarat că în acest fel şi minerii din Motru vor fi afectați: ,,Ne transform pe toţi până la urmă în muncitori sezonieri. Vor să facă economie. Să reducă cheltuielile de personal, de întreţinere şi aşa mai departe. Eu nu cred că va fi şomaj tehnic, de unde bani pentru 75%? Eu cred că îi vor trimite pur şi simplu în şomaj. Prin asta, şi minerii din Motru vor fi afectaţi pentru că nu va mai fi nevoie să scoată cărbune pentru Craiova II”.
Liderul Sindicatului de la Craiova II, Ion Vîlceanu, a declarat recent la o emisiune de televiziune că dacă situaţia nu va reveni la normal, va intra în greva foamei. De acelaşi tratament vor avea parte şi angajaţii de la Işalniţa: „Închid Craiova II, apoi au de gând s-o externalizeze neproducând nimic. Urmează Işalniţa, la 1 iulie se închide grupul 8. Vom avea aceeași soartă”, a declarat unul dintre salariaţii CEO de la Işalniţa.

Până la 1.000 de concedieri în acest an
Pe de altă parte, în acest an vor fi concediaţi în jur de 1000 de angajaţi, pentru care Guvernul nu a legiferat nicio formă de protecţie socială până acum. Din acest motiv, SMEO a cerut amânarea concedierilor, fără să primească, deocamdată, vreun răspuns din partea șefilor companiei: ,,Disponibilizările să fie amânate până la 1 octombrie, dacă statul român nu va emite, până la 1 iulie, un act normativ pentru acordarea de compensații financiare”, a spus preşedintele SMEO, Gabriel Căldăruşe.
Mihaerla C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here