Suta de lei, azi şi altădată – Gestul superb al prim-secretarului Paloş şi golăneala viceprimarului Iliuţă Fuiorea!

199

Ce nu face omul la chef. Unde se simte bine şi îşi dă arama pe faţă. Că doar „Adevăru-i doar în vin”, spune-un vechi proverb latin. Punem faţă-n faţă două întâmplări, despărţite de vreo 40 de ani distanţă.
Prin anul 1973, demult-demult, deci în secolul şi în mileniul ce trecu, existau mult mai multe fonduri pentru manifestările culturale. Şi, uite-aşa, sosi în judeţul Gorj o delegaţie a Uniunii Scriitorilor din România. Creatorii de literatură se întâlneau cu oamenii muncii. Normal, fiind primiţi şi de primul secretar al Judeţului Gorj, Gheorghe Paloş.

Om ca lumea şi bine crescut, tovarăşul prim-secretar le-a oferit un chef pe cinste scriitorilor veniţi de la Bucureşti. Cu bucate, îndelung udate cu ţuică de-a noastră de la Gorj şi vin din belşug. La un moment dat, pe când petrecerea era în toi, inclusiv primul secretar se-ncălzise. S-a dus la lăutari, le-a spus la ce cântec vrea să fie acompaniat de taraf. Şi să vezi, acolo, de ce solist de muzică populară, inedit, au avut parte scriitorii.
Printre ei se afla şi nea Vasile Băran, de loc din Pojogenii Gorjului, prozator şi fin umorist, creatorul genului literar „Microsioane satirice”. Luat de cheful ce se-ncinsese, nea Vasile Băran a scos din buzunarul de la spate portmoneul, a desprins o sută de lei, a scuipat pe ea şi i-a lipit-o primului secretar în frunte. Aşa cum se obişnuia cu lăutarii. Om cu umor, primul secretar a continuat ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, cântând şi mai cu foc.
*
La aproape 40 de ani mai târziu, s-a petrecut altă tărăşenie dar cu o altă sută de lei. Ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Peştişani s-a ţinut cam între Crăciun şi Anul Nou, de-a florile mărului. Ca să se bifeze încă o activitate, iar consilierii locali să-şi ridice indemnizaţia de 400 lei (impozabili) cuveniţi pe luna decembrie 2012.
Grăbiţi nevoie mare, cei 13 consilieri locali au răspuns invitaţiei viceprimarului Ilie Fuiorea de a servi împreună o masă la o pensiune pe Valea Bistriţei, la Gureni. Contracost.
Ca să fie masa masă şi cheful-chef, le-a cântat la ureche solistul de muzică populară Constantin “Dodo” Lătăreţu. Mai cunoscut ca Directorul Căminului Cultural Peştişani, cu carte de muncă şi salariu coprespunzător unui absolvent al Conservatorului «George Enescu», din Bucureşti. Un cămin care nu există, întrucât investiţia este rămasă «la roşu», iar directorul nu are niciun fel de activitate. Fiind pontat fictiv şi trece lunar doar să-şi semneze ştatul de plată şi să-şi încaseze banii nemuinciţi.
Şi de astă dată s-a-ncins cheful, iar binedispusul viceprimar Ilie Fuiorea – om investit cu puteri de primar(în absenţa primarului suspendat Florin Pavel, aflat un pic la răcoare!) şi deci ordonator de credite – le-a arătat consilierilor locali că-i darnic. A scos din buzunar o sută de lei – RONI – şi, la fel ca prim-secretarul de altădată, i-a oferit celebrului cântăreţ.
Cine crede că s-a schimbat ceva după 40 de ani – la cei de la putere mă refer – se înşeală amarnic. Şi cazurile de faţă o dovedesc. Doar caracterul diferă!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here