Suspect de TBC, liber prin Bumbești-Jiu! Autoritățile nu îl pot constrânge să accepte internarea

906

Tânărul surdomut din Bumbești-Jiu, lăsat în grija concubinului de către mama acestuia, bolnavă de TBC, a fost internat și el, la finalul săptămânii trecute, în Spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobrița, locul în care se află internată din martie și cea care i-a dat viață. Cosmin Dănescu, lăsat pe stradă însă de trei săptămâni, a fost depistat și el că are boala contagioasă de care suferă mama sa, după ce i s-a făcut, la cererea autorităților, investigații medicale specifice. Suspect de TBC este însă și concubinul femeii, fost condamnat pentru crimă, dar bărbatul a refuzat vineri internarea și astfel izolarea de comunitate. Primarul orașului Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, a declarat că autoritățile nu ar avea ce să îi facă respectivului, nici măcar polițiștii neputând să îl oblige să se interneze la spitalul TBC din Runcu.

• Anchetă epidemiologică în rândul fiului și al concubinului
• Rezultat pozitiv, doar un bolnav internat
• Al doilea, pericol printre locuitorii orașului Bumbești-Jiu
• Suspectul de TBC este tatăl tânărului înjunghiat în fața barului din localitate, acum cu un picior amputat
• Suspectul trebuie izolat, dar el este liber
• Nu există lege care să constrângă bolnavul de TBC să se interneze

De la finalul lunii martie până vineri, două persoane suspecte de TBC au rămas în colectivitate, umblând nestingherite prin Bumbești-Jiu și nu numai, deoarece persoana care este bănuită că a transmis boala în familie nu avea confirmată maladia contagioasă de care suferea. Astfel, mai bine de 20 de zile, Cosmin Dănescu, tânărul cu handicap de gradul unu și concubinul mamei sale au locuit într-un bloc situat pe strada Merișori din Bumbești-Jiu, intrând în contact cu locatarii imobilului, dar și cu diverși cetățeni pe care i-au întâlnit în diversele locuri pe care le frecventau, vorbim în acest caz atât de un bar din oraș, cât și de alte magazine de unde cei doi achiziționau alimente sau pur și simplu stăteau în preajma acestora.
Concubinul femeii chiar a vizitat-o pe aceasta la spital, putând circula până la Dobrița într-un mijloc de transport în comun, loc în care putea transmite, cu ușurință, boala contagioasă, pe calea aerului.
Abia vineri însă, după confirmarea maladiei Lucicăi Dănescu, autoritățile au procedat la investigarea, prin anchetă epidemiologică, a celor doi locatari ai locuinței Lucicăi Dănescu, la raze pentru plămâni ajungând în urmă cu două zile, fiul femeii și concubinul acesteia. Investigațiile medicale au confirmat că și cei doi sunt și ei bolnavi de TBC, iar, pe loc, tânărul de 28 de ani, care ar fi trebuit să fie internat însă într-un centru specializat, a ajuns la spitalul de la Dobrița.
O spune chiar primarul localității, Constantin Bobaru, care susținea vineri că concubinul femeii, și el suspect, în primă fază, de TBC, a refuzat internarea. Întrebat dacă este normal să se întâmple așa ceva, Bobaru a răspuns: ,,Poliția nu are ce să-i facă, el refuză internarea la Dobrița. În astfel de cazuri lucrurile sunt destul de sensibile și nu există lege care să-l oblige să fie izolat”, a declarat edilul din Bumbești-Jiu.

Autoritățile, cu mâinile legate! Bombă contagioasă, în localitate
În atare situație, suspectul de TBC este liber să îmbolnăvească populația, autoritățile declarându-se astfel cu mâinile legate în fața bolnavului de TBC.
Un lucru similar îl declară și Ion Ciochină, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Dobrița, care explică faptul că pacientul declarat pozitiv și contagios cu TBC, nu poate fi obligat nici să se trateze și nici nu poate fi izolat de comunitate, deși prezintă pericol social.
,,Înainte de Revoluția din 1989, mi-au spus colegii mei, exista izolare forțată pentru bolnavii care aveau TBC și refuzau internarea. Acum nu mai există nicio modalitate legală de a obliga o persoană bolnavă să se trateze de TBC, dacă nu vrea. În atare condiții, el poate circula liber, chiar și în străinătate, deși prezintă permanent un pericol pentru societate. În acest caz, dacă bolnavul a fost declarat pozitiv și contagios el poate și a putut răspândi boala și în trecut și de acum înainte, mai ales că TBC-ul se transmite pe calea aerului, în spații închise. Mai exact, poate sau a putut transmite TBC și în autobuz, și în taxi, și acasă, și la bar și la magazin. Ce nu știe bolnavul este că TBC-ul se tratează fiind o boală curabilă. Dacă străinii au eradicat TBC-ul, acum tratează iar boala, urmare a celor veniți din țări ca și a noastră, unde bolnavii de TBC circulă liberi, fără restricții”, a explicat directorul Spitalului de Pneumoftiziologie de la Dobrița, considerând că pacientul din Bumbești-Jiu poate fi doar consiliat de autoritățile locale să accepte ajutorul medical gratuit ce îi este oferit la unitatea pe care o conduce.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.