Veste nesperat de bună, ieri, pentru fostul deputat PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu, care a fost achitat definitiv de către Curtea de Apel Craiova în dosarul de corupție în care primise inițial, 7 ani de închisoare cu executare și din cauza căruia s-a și retras din politică în urmă cu câțiva ani. Magistrații din Bănie l-au achitat pe acesta, dar au diminuat și pedepsele celorlalți inculpați din dosar, semnificativă fiind situația fostului director general de la fostul Complex Energetic Turceni, Dumitru Cristea. Inițial, acesta a fost condamnat la 6 ani de închisoare, dar acum a primit doar 4 ani, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare.
Alt inculpat din dosar, Sorin Cocora Bușan, condamnat inițial la 6 ani de închisoare cu executare, a primit la Curtea de Apel Craiova o pedeapsă de 3 ani de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. Magistrații Curții de Apel Craiova au menținut pedeapsa inițială doar pentru doi dintre inculpații din acest dosar, respectiv fostul director de investiții, Silvică Boiangiu, și cel comercial, Ioan Viorel Vasile, pe care Tribunalul Gorj i-a condamnat la 4 ani de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani. Inculpații au fost scutiți de plata unor despăgubiri către fostul Complex Energetic Turceni, înglobat acum în Complexul Energetic Oltenia, inițial Tribunalul Gorj obligându-i pe aceștia la achitarea unei sume de 836.570 lei.
Judecătorii au dispus, în schimb, confiscarea de la Sorin Cocora Bușan a sumei de 586.570,04 lei, rezultată din infracțiunea de spălare de bani. Judecătorii au decis, de asemenea, ridicarea sechestrului asigurator asupra unor proprietăți pe care fostul director general, Dumitru Cristea, le are în municipiul Târgu-Jiu. În acest dosar, fostul director general, Dumitru Cristea, a fost reţinut şi arestat preventiv în noiembrie 2008 pentru trei zile, ulterior el fiind cercetat în libertate alături de ceilalţi inculpaţi în acest dosar. Conform rechizitoriului DNA, Surupăceanu, aflându-se în relaţii bune cu fostul director general al fostului Complex Energetic Turceni, a stabilit cu acesta modalitatea de achiziţionare la un preţ de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind o firmă din Mediaş care nu avea nici experienţa necesară, nici numărul de angajaţi, dar care îl avea ca administrator pe Sorin Buşan Cocora, impus ca administrator de fostul deputat PSD de Gorj.
Foştii şefi de la fostul Complex energetic Turceni au fost judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în timp ce Surupăceanu şi Buşan au fost acuzaţi de spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. Fostul deputat a renunțat la politică, în momentul în care a fost trimis în judecată și a început procesul său, dar sentința obținută acum îl poate readuce din nou în viața publică. Rămâne de văzut, însă nu doar dacă el revine în politică, ci și dacă va cere daune pentru anii pierduți prin instanțele de judecată, de menționat fiind că magistratul care l-a condamnat la închisoare cu executare la Tribunalul Gorj este Gheorghe Constantinescu, cel care a avut un “rateu” similar și în cazul lui Constantin Mihail Igeanu, tânărul dovedit că nu a comis o crimă pentru care a stat în închisoare pe nedrept timp de 9 luni și care fusese condamnat și la pușcărie până când Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și Curtea de Apel Craiova l-au declarat nevinovat.
Gelu Ionescu