Mai mulţi absolvenţi de liceu care au contestat notele obţinute la examenul de Bacalaureat au avut parte de surprize la aflarea rezultatelor finale. Unul dintre candidaţii care a cerut recorectarea lucrării la Matematică s-a ales cu o notă cu 1,90 puncte mai mică decât cea iniţială, în timp ce, tot la Matematică, nota unui alt candidat a fost mărită cu aproape patru puncte, crescând de la 5 la 8,85.
Peste o mie de contestaţii s-au înregistrat la nivelul judeţului nostru după afişarea rezultatelor la examenul de Bacalaureat, majoritatea la disciplina Limba şi literatura română. Dintre cele peste o mie de contestaţii, doar 435 au fost admise, restul de 577 fiind respinse. În urma recorectării lucrărilor, 299 de candidaţi au primit note mai mari, iar notele a 126 dintre candidaţi au scăzut. Mărirea notei nu a reprezentat o veste bună decât pentru 63 de candidaţi, a căror medie a crescut suficient pentru a promova examenul. Procentul final de promovabilitate înregistrat la nivelul judeţului Gorj a crescut, după contestaţii, de la 59,35%, la 60,84%.
Diferenţe mari de punctaj
În cazul unora dintre candidaţi, diferenţa dintre notele iniţiale şi cele finale a fost mai mare de 1,50 puncte, fie în minus, fie în plus. Cea mai mare diferenţă de notare s-a înregistrat în cazul unei absolvente a Colegiului Tehnic Nr. 2 din Târgu-Jiu, a cărei notă la Matematică a fost mărită cu 3,85 puncte, adică a crescut de la 5 la 8,85. Un alt absolvent al aceluiaşi colegiu, care a cerut, de asemenea, recorectarea lucrării la Matematică, s-a trezit cu o notă cu 1,9 puncte mai mică decât cea iniţială, adică în loc de 5 a primit nota 3,1. O notă mai mică, de această dată cu 1,85 puncte, a primit şi un absolvent al Colegiului „Mihai Viteazu” din Bumbeşti-Jiu; acesta obţinuse nota 6,2 la Biologie însă a depus contestaţie iar, în urma recorectării lucării, a primit nota 4,35. În aceeaşi situaţie se află şi un absolvent al Colegiului „Gheorghe Tătărescu” din Rovinari, a cărui notă la disciplina Biologie a scăzut, după contestaţii, cu 2,3 puncte, de la 6,4 la 4,1. Mai norocos a fost unul dintre colegii săi; acesta a contestat nota 2,75 obţinută la Matematică şi a primit o mărire de 2,4 puncte, ceea ce i-a asigurat promovarea examenului. Diferenţe de notare mai mari de 1,5 puncte s-au înregistrat şi în cazul unor absolvenţi ai Colegiului Tehnic Motru. Doi dintre aceştia au cerut recorectarea lucrărilor la Matematică şi au obţinut note cu 2, respectiv 2,15 puncte mai mari, în timp ce nota unui alt candidat de la acelaşi colegiu, care a depus contestaţie tot la Matematică, a crescut cu 1,65 puncte, de la 3,5 la 5,15. Note cu mult mai mari, de această dată la disciplina Limba şi literatura română, au primit doi absolvenţi ai Liceului Teoretic Novaci; nota unuia dintre aceştia a crescut de la 4,1 la 6,65, adică cu 2,55 puncte, în timp ce nota celuilalt candidat a fost mărită cu 2 puncte, de la 5,5 la 7,5. Diferenţe destul de mari între nota iniţială şi nota finală s-au înregistrat şi în cazul a patru elevi de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu; trei dintre aceştia au depus contestaţii la Limba şi literatura română, iar cel de-al patrulea la Fizică, obţinând astfel note cu până la 2,2 puncte mai mari. Diferenţe mai mari de 1,50 puncte între note s-au mai înregistrat în cazul unor candidaţi de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru, Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”, Liceul Tehnologic Ţicleni şi Liceul Tehnologic Bustuchin.
Profesorii corectori, sancţionaţi
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj îi va sancţiona pe profesorii care au corectat lucrările în cazul cărora s-au constatat diferenţe de punctaj mai mari de 1,5 puncte. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Gorj, Georgeta Popescu, a anunţat că, la nivelul inspectoratului, va fi formată o comisie care va analiza aceste situaţii şi va propune sancţiuni pentru profesorii evaluatori care au făcut astfel de greşeli.
Roxana Lupu