Supremaţia femeilor tensionează Parchetul Judeţean Gorj

1077

Raportul Inspecţiei Judiciare, emis după controlul din toamna anului trecut, a relevat existenţa, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, a unor disensiuni între două dintre procuroarele aflate în conducerea instituţiei. Este vorba despre prim-procuroarea adjunctă Felicia Cocoş şi despre şefa Secţiei Urmărire Penală, Lavinia Ilie. Cea din urmă, având de altfel şi o experienţă puţină, ea fiind promovată de la Parchetul Cărbuneşti, a creat nemulţumiri din partea procurorilor din subordine, în timp ce Cocoş a speculat nemulţumirea angajaţilor şi a încercat să o izoleze pe aceasta în cadrul muncii de conducere.

În colectivul de procurori de la Parchetul Judeţean Gorj nu este numai linişte şi armonie. O dovedeşte raportul Inspecţiei Judiciare, după controlul din toamnă, care relevă că două dintre şefele instituţiei, rămase să conducă Parchetul în lipsa repetată a fostului prim-procuror Gheorghe Focşan, nu se prea înţelegeau la serviciu. Felicia Cocoş, adjuncta lui Focşan, rămasă de fapt la cârma instituţiei, deşi avea “un complex” faţă de atitudinea dură a fostului şef, lucru relevat în raportul Inspecţiei Judiciare, a avut probleme de comunicare cu şefa Secţiei Urmărire Penală. De fapt, lucrurile s-au înrăutăţit în momentul în care ambele femei au concurat pentru funcţia obţinută în final de Felicia Cocoş. “În exercitarea atribuţiilor de serviciu, la un moment dat, s-a creat o sincopă şi în comunicarea între prim procurorul adjunct Cocoş Felicia şi procurorul şef Secţie urmărire penală Ilie Lavinia. Aceasta s-a accentuat în timp, după ce în urma concursului de promovare pe aceeaşi funcţie de conducere, la care au participat împreună, funcţia de prim procuror adjunct a fost obţinută de Cocoş Felicia”, se precizează în raportul Inspecţiei Judiciare.

Cocoş a speculat animozităţile la adresa colegei
În acest context, Cocoş nu a uitat să-i arate procuroarei Ilie că este mai sus decât ea şi, profitând de faptul că subalternii lui Ilie erau împotriva ei, i-a cam limitat conducerea în cadrul Parchetului. “Prim procurorul adjunct Cocoş Felicia a speculat nemulţumirea din rândul subalternilor, bazată pe lipsa de tact de care a dat dovadă procurorul şef Secţie urmărire penală Ilie Lavinia în exercitarea atribuţiilor şi a încercat să o izoleze în cadrul muncii de conducere. În acest sens este relevantă atitudinea pe care a adoptat-o prim procurorul adjunct atunci când a fost în imposibilitate să participe la şedinţele Grupului de lucru operaţional şi nu a anunţat pe procurorul şef Ilie Lavinia pentru a participa ca înlocuitor”, se mai arată în raport.

Cocoş a promovat cu ajutorul lui Focşan
În acelaşi raport se precizează şi cum au promovat cele două procuroare la Parchetul Judeţean şi cum şi-a pus amprenta acest lucru asupra activităţii lor viitoare. “Referitor la prim procurorul adjunct Cocoş Felicia s-a exprimat opinia că a promovat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru la recomandarea prim procurorului Focşan Gheorghe căruia îi poartă respectul şi recunoştinţa necesară”, în timp ce despre Ilie s-a precizat următoarele: “Promovarea rapidă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti urmată de hotărârea de a aborda opinii ferme bazate pe informaţii superficiale şi experienţă puţină, coroborată cu lipsa unui efort real pentru înţelegerea modului în care funcţionează Secţia urmărire penală, a creat o serie de nemulţumiri în rândul colectivului de procurori din subordine”.
Tot despre procuroarea Ilie se precizează că, spre deoasebire de Cocoş care, în raporturile de serviciu “a dat dovadă de abilitate şi echilibru, reuşind să evite cu tact momentele de criză”, colega acesteia “din discuţiile purtate cu procurorii cu funcţii de execuţie din cadrul acestei secţii a rezultat că procurorul şef alimentează conflictele şi nu poate gestiona stările de criză”.

Ilie, prea autoritară
Verificatorii de la Inspecţia Judiciară constată, de asemenea, despre şefa Şecţiei Urmărire Penală că este “adeptă a unui stil autoritar”, dar “nu a reuşit să capaciteze atenţia subalternilor sau a persoanelor implicate în înfăptuirea actului de justiţie”. “Deoarece nu a ştiut cum să transmită mesaje, a înregistrat sincope în comunicarea cu procurorii din subordine, accentuate prin manifestarea unor simpatii sau antipatii. Existenţa, acestor sincope în comunicarea procurorului şef Secţie urmărire penală Ilie Lavinia cu prim procurorul Focşan Gheorghe şi prim procurorul adjunct Cocoş Felicia a fost percepută de procurorii din subordine ca o lipsă de tact şi experienţă în gestionarea momentelor de criză, aspect ce demonstrează că nu are autoritatea funcţiei exercitate”.

Obiecţiuni neacceptate
Ambele procuroare aflate în conducerea Parchetului Judeţean Gorj au făcut obiecţiuni la raportul Inspecţiei Judiciare care nu le-au fost însă acceptate.
Este însă cert că tensiunile existente între cele două şefe au avut şi repercusiuni asupra activităţii instituţiei. “Existenţa sincopelor în comunicarea cu procurorii din subordine şi prim procurorul unităţii a determinat asumarea sporadică a responsabilităţilor din partea procurorului şef secţie Ilie Lavinia”, se mai notează în raport.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.