Supraveghetorii CEO și Daniel Burlan, mandate prelungite!

1789

* Angajații, în concediu, prin rotație!
* Salariații se simt înșelați de liderii sindicali: ,,Adaosul de 500 de lei înseamnă, de fapt, 287 de lei net!”

Supraveghetorii Complexului Energetic Oltenia (CEO) i-au prelungit, săptămâna trecută, mandatul președintelui Directoratului, Daniel Burlan, cu încă șapte luni. Membrii Consiliului de Supraveghere (CS) așteaptă, la rândul lor, decizia acționarilor pentru a le fi prelungite mandatele care le expiră la jumătatea lunii viitoare. În altă ordine de idei, trebuie spus că, angajații companiei energetice sunt nemulțumiți de negocierile purtate de liderii sindicali cu administrația CEO și se simt păcăliți, în contextul în care a fost semnat noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), iar șefii sindicatelor s-au lăudat că au obținut, printre altele, un adaos salarial de 500 de lei. Minerii și energeticienii spun că, în realitate, e vorba de doar 287 de lei net. Mai mult, potrivit unor surse, conducerea companiei a renunțat la varianta trimiterii salariaților în șomaj tehnic, prin rotație și va adopta o decizie prin care cei aproape 13.000 de angajați vor trebui să își ia câte zece zile de concediu de odihnă.

Daniel Burlan va conduce CEO cel puțin încă șapte luni, după ce Consiliul de Supraveghere l-a numit, pe 18 martie, în funcția de președinte al Directoratului, având mandat până pe 11 octombrie a.c..Și mandatele supraveghetorilor, care expiră la jumătatea lunii viitoare, vor fi prelungite cu încă două luni, după ce Adunarea Generală a Acționarilor va emite o hotărâre în acest sens, pe 13 aprilie.

,,Ne-au făcut și de data asta!”
Sindicatele și administrația CEO au parafat noul CCM pentru cei aproape 13.000 de salariați ai companiei energetice, însă pe rețelele de socializare minerii și energeticienii și-au spus nemulțumirile în legătură cu negocierile purtate de liderii de sindicat.Aceștia vor beneficia, totuși, de prime majorate de la 1.100 la 1.300 de lei, de creșterea cuantumului pentru cota de cărbune de la 600 la 1.080 de lei, valoarea tichetelor de masă va înregistra și ea o majorare de la 15 la 20 de lei pe zi, iar un voucher de vacanță va fi 2.230 de lei.
Adaosul lunar la salariu a fost motivul care a generat un val de reproșuri la adresa liderilor sindicali, în condițiile în care acesta a fost stabilit la 500 de lei, brut.
,,În realitate, vom încasa 287 de lei. Mulțumim, domnilor sindicaliști! Nepăsarea noastră, tupeul lor. Plătim cotizații la sindicat degeaba”, au fost mesajele transmise pe Facebook de mineri și energeticieni.,,Asistații sociali ne-au făcut și de data asta! Ne merităm soarta, dacă oamenii nu înțeleg că trebuie să ne retragem din sindicat și să nu mai cotizăm. Tot ei au avut de câștigat, nu noi minerii. Rușine să le fie că și-au bătut joc de noi”, a scris un alt salariat al CEO.

În concediu, prin rotație
Surse din companie susțin că, în perioada următoare, pe fondul scăderii cererii de energie, conducerea CEO va adopta o decizie prin care salariații societății vor trebui să-și ia câte zece zile din concediul de odihnă. La finele săptămânii trecute, fusese lansată ideea, de media și sindicaliști aflați în siajul lui Daniel Burlan, că va urma o perioadă în care salariații companiei vor fi trimiși în șomaj tehnic, prin rotație, numai că mesajul a creat tensiune în structurile miniere și energetice, iar semnalele din subunități n-au fost tocmai pacifiste, așa că s-a renunțat la această variantă.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here