SuperEnergia!

326

Trupa lui Constantinides a terminat pe podiumul EuroChallenge, o performanță la care nimeni nu se aștepta, rezultatele echipei gorjene fiind cu atât mai valoroase cu cât marea majoritate a team-urilor întâlnite în această competiție surclasau Energia la nivel de buget, însă pe teren lucrurile au stat altfel.

După ce Energia a fost nevoită să se încline în semifinale în fața unor gazde susținute fantastic din toate punctele de vedere, de toată lumea, pe orice cale, baschetbaliștii echipei gorjene s-au văzut în fața unei finale pe care nimeni n-ar vrea să o joace odată ajunși în Final Four. Energia și Fraport Skyliners au oferit însă un meci dinamic, echilibrat și interesant până la final, balanța fiind înclinată în ultimele secunde de joc de evoluția lui Giordan Lee Watson. Conducătorul de joc al Energiei, un motor important pentru gorjeni în acest sezon, probabil cel mai bun jucător al ei, a fost cel care cu două secunde înainte de final a luat o decizie importantă, aceea de a arunca de la distanță, în detrimentul unei încercări de pătrundere, mingea trimisă de american intrând cuminte prin inel pentru o clasare pe podiumul competiției. Fără doar și poate, Watson a fost nu doar decisiv în acest meci, ci și cel mai bun om de pe teren, chiar dacă Voigtmann, de la nemți, a adunat puncte mai multe. Watson explică modul în care jucătorii au privit această partidă înaintea startului, dar și modul în care a gândit ultima fază recunoscând chiar că a greșit aruncând puțin prea devreme: „Nicio echipă nu își dorește să joace pentru locurile 3-4, dar asta a fost poziția în care ne-am aflat, deci tot ce aveam de făcut este să intrăm pe teren și să jucăm tare. Ambele echipe au jucat un baschet de calitate, iar acest lucru s-a văzut și pe final de joc când au apărut momentele spectaculoase. La ultima posesie, am vrut să fim siguri că noi avem ultima aruncare, fără a le acorda celor de la Fraport atacul final, însă am aruncat prea repede. Totuși, tind să cred că de această dată a fost o greșeală de bun augur”, a declarat conducătorul de joc al Energiei, Giordan Watson.
Remarcat în mod evident de foarte multă lume și lăudat la unison de specialiști, suporteri și colegi, Watson a primit poate cea mai frumoasă recunoaștere a meritelor sale din acest sezon tocmai de la Porter Troupe, un alt jucător emblemă al Energiei: „Jocul a fost gândit în așa fel încât Watson să joace ultima fază în relația unu la unu, dar el a decis în final să arunce de trei puncte. Nu este primul coș al victoriei reușit de Watson în acest sezon de EuroChallenge într-o asemenea manieră. Pentru mine, el este cel mai bun conducător de joc din EuroChallenge”, a punctat Porter Troupe.

Artizanul Constantinides
Întâmpinat cu oarecare scepticism la venirea sa la Energia, Antonis Constantinides a muncit zi de zi, a planificat fiecare pas al echipei, iar acum culege roade ale muncii depuse. Antrenorul cipriot al Energiei este fericit după acest prim sezon la echipa gorjeană, unul în care campania europeană a fost una fantastică: „Am terminat sezonul de EuroChallenge într-o manieră fantastică. Dacă cineva ne-ar fi spus la începutul sezonului că avem șansa să terminăm pe locul 3 din 32 de echipe, cel mai probabil i-aș fi spus că e nebun. Vreau să-mi felicit jucătorii, iar ei trebuie să se simtă foarte mândri de ceea ce au realizat în acest an. Este un succes foarte marte pentru baschetul românesc, respectiv pentru clubul nostru. De asemenea, vreau să felicit toate cele trei echipe care au participat la Final Four. Sper ca în viitor să mai am oportunitatea să trăiesc astfel de momente din nou”, a ținut să puncteze Constantinides. Acesta își încheie contractul la finele accestui sezon, însă a primit deja o ofertă din partea Energiei de prelungire, s-a declarat mulțumit de aceasta și sunt mari șanse ca pe banca echipei gorjene să fie în sezonul următor tot Antonis Constantinides.

Nanterre a stricat planurile turcilor
Echipa care s-a încununat la finele acestui sezon din EuroChallenge nu a fost gazda turneului Final Four, Trabzonspor, ci francezii de la Nanterre. Ca și meciul din finala mică, cel care a decis câștigătoarea trofeului a fost unul echilibrat, decis de ultima aruncare, una venită chiar la limita timpului de joc, arbitrii având nevoie de timp mult și de vizionări video pentru a decide cui vor acorda victoria și, implicit, trofeul.
Nanterre s-a impus cu 64-63 în fața turcilor de la Trabzonspor și a devenit noua regină a EuroChallenge, o competiție în a cărei istorie va rămâne însă și Energia, singura echipă care a terminat pe podium pornind la startul competiției din postura de debutantă. Cu atât mai valoroasă este performanța reușită de echipa gorjeană, cu cât Energia nu a avut și o bancă lungă și valoroasă precum majoritatea adversarelor, finala mică fiind, de expemplu, jucată în doar şapte jucători, un al optulea, Barîș Aktaș, fiind pe teren doar un minut.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here