Super-petrecere cu ciobani acasă la Mărioara Băbu

3095

Băcița de pe Transalpina, care împreună cu soțul său și-a transformat stâna în popas pentru turiști în timpul verii, a organizat în a treia zi de Crăciun o super-petrecere acasă, la Novaci. Mărioara Băbu i-a invitat în ziua de Sfântul Ștefan pe o parte din cei care îi sunt dragi și pe care a vrut să îi aibă aproape la final de an. Petrecerea a fost organizată de stâna de pe muntele Ștefanu și pentru că singurul nepot al băciței a împlinit 7 ani chiar de Sfântul Ștefan, când și-a serbat și ziua numelui. Ștefan Băbu a avut proprii invitați la petrecerea de ziua sa, copiii bucurându-se inclusiv de un foc de artificii care i-a încântat și pe adulți, dar care i-a captivat mai mult pe cei mici. Adulții, majoritatea crescători de oi sau ajutoare la stâna de pe Transalpina în timpul verii, s-au bucurat că au scăpat fie și pentru o noapte de grija animalelor de care se ocupă fără întrerupere în restul anului. Chiar Gheorghe Băbu, soțul Mărioarei, mai puțin cunoscut în spațiul public, a mărturisit că deși toată viața s-a ocupat de oierit, acum și-a luat gândul pentru o noapte de la animalele sale dragi. „Acum e vremea să ne distrăm și noi măcar o noapte. Mâine – poimâine mergem la ele, dar până atunci avem ciobani care sunt lângă ele acolo. Acum oile încep să fete, apar mieii și munca grea de abia de acum încolo începe. La momentul acesta ne distrăm și noi. E ultima zi de Crăciun, e Sfântul Ștefan, trebuie să ne bucurăm și noi după atâta muncă pentru că, știți cum e, zilele omului sunt scurte”, a spus baciul Dede, așa cum îl știu apropiații.
În cortul amenajat în curtea lui Dede și a Mărioarei au poposit inclusiv ciobani de dincolo de Carpați, cel mai cunoscut dintre aceștia fiind faimosul Ghiță Ciobanul. Pe numele său real Gheorghe Dănulețiu, acesta a spus că abia aștepta să se revadă cu prietenii din zona Novaciului, el fiind de loc din Jina, lângă Sibiu. „E frumos, mai ales că acum e și perioada sărbătorilor și am avut și ceva mai mult timp liber. Doamna Mărioara e o prietenă mai veche de-a noastră. E frumos aici. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos, acesta e lucrul cel mai important. Sper ca în 2020 să fie mai bine ca în ultimii 2-3 ani pentru că în ultimii 2-3 ani cu oieritul a fost greu. După cum se vede au și început treburile să se mai schimbe”, a spus Ghiță Ciobanul. Acesta a fost însoțit la masă de Ioan Sterp, un fermier din Bihor cunoscut și el în toată țara pentru cum s-a implicat în apărarea drepturilor ciobanilor. „Venim cu mare drag la familia Băbu. Vă dați seama că venim tocmai de la Oradea. Sunt 450 de kilometri, dar am vrut să revedem oameni dragi, care fac parte din familia Mărginimii Sibiului. Novaciul, Vădeniul, Crasna sunt zone în care ciobanii noștri au trecut munții încoace și ne face mare plăcere să ne revedem cu ei la o asemenea petrecere”, a spus fermierul orădean.
De la petrecere nu avea cum să lipsească un alt sibian celebru, cântărețul Robert Târnăveanu, care este fin al Mărioarei Băbu și care e cunoscut prin melodiile sale în care cântă despre viața de cioban. „Mă simt foarte bine aici în sânul familiei Băbu, mai ales că ei sunt nașii mei, iar la fiecare eveniment pe care ei îl organizează noi ne simțim foarte, foarte bine. Eu vin cu cântecele mele cele mai frumoase, cântecele ciobănești, acesta fiind repertoriul care mă reprezintă cel mai bine pe mine. Împreună cu soția vin de la Sibiu. Nu am plecat de acolo, mai ales că văd că toată lumea vine la Sibiu și se simte bine acolo”, a spus artistul. Marian Medregoniu a avut și el cuvinte de laudă pentru organizatoarea petrecerii, mai ales că el a vorbit în numele tuturor colegilor care au cântat pentru ciobanii prezenți acasă la Mărioara Băbu. „Doamna Mărioara e iubită de toți artiștii pentru că dumneaei iubește artiștii, iubește tradiția și muzica populară. Face lucruri atât de minunate acolo la stână la Ștefanu, dar și aici la Novaci și de aceea am venit aici cu mare drag”, a spus și Marian Medregoniu. Petrecerea oierilor a ținut până dimineața în zori, când toată lumea a plecat spre casă cu gândul la turmele ce vor fi crescute în 2020 și la vara pe care de abia o așteaptă pentru a urca din nou cu oile la munte, acolo unde le place ciobanilor cel mai mult să stea.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here