SUP pentru cel mai mare furt de cărbune de la SNLO

521

deschidereProcurorii anticorupţie din Târgu-Jiu au dispus scoaterea de sub urmărirea penală(SUP) a angajaţilor din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO), anchetaţi în cel mai mare furt din istoria companiei, respectiv 2,5 milioane tone de cărbune. În urma expertizei contabile, anchetatorii au ajuns la concluzia că nu există niciun prejudidiu, chiar dacă faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, există.

Cel mai mare furt din istoria companiei de lignit a fost “dezumflat” de procurorii anticorupţie din Târgu-Jiu. În urmă cu aproape o săptămână, aceştia au dat rezoluţia de scoatere de sub urmărirea penală a celor anchetaţi în acest dosar, pe motiv că nu există prejudiciu. Astfel, anchetatorii au apelat la două expertize în această cauză, una tehnică, cea care a confirmat faptul că din documente rezultă raportări fictive ale producţiei, şi cea contabilă care a arătat faptul că aceste raportări nu au influenţat salariile salariaţilor, neexistând, practic, prejudiciul.

Există fapta, dar fără prejudiciu!

Dosarul s-a aflat sub anchetă de aproape doi ani. Iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au fost cei care s-au ocupat de această cauză, ei fiind şi cei care au dispus începerea urmării penale faţă de un număr de zece angajaţi ai SNLO pentru infracţiuni de fals în înscrisuri, uz de fals şi abuz în serviciu. Este vorba despre Vasile Creţan, fost director de exploatare, Ion Dobriţoiu, director adjunct, Ion Ghica, fost director, Constantin Avram, şef carieră Lupoaia, şi şase ingineri topografi. Procurorii au descoperit, însă, că faptele de fals şi abuz au fost făcute, dar neexistând o expertiză care să confirme prejudiciul, nu poate exista infracţiune. Anchetatorii nu au dispus nici o altă măsură administrativă, scoaterea de sub urmărirea penală fiind “simplă”.

Poliţie, Gardă, DNA

Ancheta legată de dispariţia milioanelor de tone de cărbune de la SNLO a început după ce, în luna iulie a anului 2009 poliţiştii din Gorj, veniţi la Exploatarea Minieră Motru pentru a ancheta un furt de explozibil, au aflat de la salariaţi că din depozite lipseşte o cantitate mare de cărbune. Iniţial, cantitatea de care s-a aflat a fost de 16 ori mai mică decât cea descoperită în final. Ulterior, Garda Financiară Gorj a făcut un control la cele două cariere ale Exploatării Miniere din Motru şi aveau să constate că din depozite lipseşte o cantitate de 2,5 milioane de tone de cărbune. O astfel de cantitate se extrăgea într-un an, însă comisarii au şi estimat prejudiciul la 34 de milioane de euro.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here