Summitul Virtual al Inițiativei celor Trei Mări

1208

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și liderii celor 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia au participat în data de 19 octombrie 2020 la Summitul Virtual și Forumul Web al Inițiativei celor Trei Mări, organizate de Estonia în format de videoconferință.

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări – susținut de Guvernele Poloniei şi României, prin banca poloneză BGK şi prin banca românească EximBank –
Inițiativa celor Trei Mări este un eveniment geopolitic început în anul 2015 și organizat la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră, iar principalul obiectiv este reprezentat de susținerea politică pentru o mai bună cooperare.
Punctul focal în primele luni ale anului 2021 va apăsa pe butonul care va declanșa redresarea în urma pandemiei de COVID-19. Desigur, sunt așezate într-o ordine firească pe termen lung și celelalte domenii, fiecare cu politicile sale.
Bugetul 2021-2027 va acoperi pe termen lung șapte domenii de cheltuieli și va oferi un cadru pentru finanțarea a aproape 40 de programe de cheltuieli ale UE. Cadrul financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2021-2027 se axează și pe priorități noi, dar și pe cele care au consolidate de-a lungul timpului domeniile de politică socio-economică a Uniunii Europene.
De exemplu, politica de coeziune și politica agricolă comună vor continua să beneficieze de o finanțare importantă și vor fi modernizate pentru a se asigura contribuția lor optimă la redresarea economică a Europei și la obiectivele ecologice și digitale ale UE. Platformele digitale pe toate domeniile vor primi de asemenea respectul cuvenit prin programe de finanțare susținute. Finanțarea prin noul instrument Next Generation EU va ajuta la o mai bună desfășurare a măsurilor de combatere a consecințelor crizei provocate de COVID-19, consolidând astfel modernizarea și reziliența. Astfel, peste 377,8 miliarde EUR vor fi cheltuiți pentru „coeziune, reziliență și valori”.
Next Generation EU, ca instrument financiar, are posibilitatea să suplimenteze cu încă 143,4 miliarde EUR, iar până la sfârșitul anului 2027 să atingă 1 099,7 miliarde EUR, incluzând împrumuturile acordate statelor membre. O altă finanțare de 356,4 miliarde EUR va fi alocată domeniului resurselor naturale și mediului.
,,Piața unică, inovare și sectorul digital” va avea de gestionat și cheltuit 132,8 miliarde EUR. Cheltuielile în domeniul migrației și al gestionării frontierelor se vor ridica la 22,7 miliarde EUR în următorii șapte ani, iar 13,2 miliarde EUR vor fi cheltuite în domeniile securității și apărării. Finanțarea pentru „vecinătate și întreaga lume” se va ridica la 98,4 miliarde EUR.
Europa digitală este un program care va promova implementarea și adoptarea la scară largă a unor tehnologii digitale esențiale, cum ar fi aplicații de inteligență artificială și instrumente de securitate cibernetică de ultimă generație. Componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei va beneficia, de asemenea, de o majorare importantă a finanțării.
Noul program „UE pentru sănătate” va oferi o bază solidă pentru acțiunile UE în domeniul sănătății ca urmare a lecțiilor învățate pe parcursul pandemiei de COVID-19. În domeniul cercetării și inovării, programul Orizont Europa va beneficia de o majorare semnificativă odată ce finanțarea pe baza Instrumentului de redresare al UE va deveni disponibilă. Pentru a sprijini cele mai vulnerabile regiuni cu o intensitate ridicată a carbonului în tranziția lor către o economie neutră din punct de vedere climatic, se creează noul Fond pentru o tranziție justă. Acesta va primi finanțare atât din cadrul bugetului multianual 2021-2027, cât și în cadrul Instrumentului de redresare al UE.
Majoritatea programelor sectoriale de finanțare ale UE vor fi adoptate în prima parte a anului 2021. Instrumentul de redresare Next Generation EU va primi sprijin prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde EUR, care va sprijini prin granturi și împrumuturi investițiile publice și reformele din statele membre.
Cu speranță în suflet, așteptăm din partea politicienilor din România să primim vești bune pentru acest început de an.
La mulţi ani României, la mulţi ani românilor de pretutindeni!
Conf. Dr. Ing. Cristiana Sîrbu
Președintele Fundației GIEDD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here