Summit pentru susținerea energiei pe cărbune. Boza: Este un pas mare

972

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a fost prezent, în ultimele două zile, la Varșovia, unde a avut loc „Summit-ul Energetic 2019 – Condițiile pentru tranziția energetică durabilă”, organizat de Ministerul Energiei din Polonia și Asociația Europeană a Cărbunelui – EURACOL.
Cu acest prilej, a fost adoptată o declaraţie comună a tuturor ţărilor care produc energie din cărbune şi care va fi susţinută în faţa Comisiei Europene, în vederea găsirii de noi soluții pentru perioada de tranziție.
Declarația a fost validată inclusiv de România, reprezentată de președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, membru în Comitetul Executiv al EURACOAL.
„Declarația agreată astăzi (n.r. miercuri) este un pas mare înainte făcut de toate țările producătoare de energie pe cărbune. Pentru că procesul de decarbonizare este un proces ireversibil, în aceste momente trebuie să ne uităm la perioada de tranziție, perioadă ce poate fi sau nu diferită de la o țară la alta. Această declarație spune, printre altele, că tranziția energetică reprezintă o transformare bazată pe tehnologie industrială îndreptată către o economie cu emisii reduse care utilizează diverse surse de energie”, a precizat Boza.
Managerul CE Oltenia a susţinut că ţările unde se extrage cărbune trebuie să găsească o perioadă de timp în care se poate renunţa de tot la această resursă, oferind drept exemplu Germania, care şi-a fixat ca ţintă anul 2038, şi Polonia, care şi-a propus anul 2040. „Aşa şi România va trebui să identifice o perioadă de timp în care va renunţa la cărbune, însă în acelaşi timp trebuie să ne gândim la soluţii să înlocuim cărbunele, cum venim să facem o reconversie industrială în zonă, pentru că judeţul Gorj este o zonă monocoloră, o reconversie profesională pentru cei 13.000 de angajaţi şi pentru cei 30.000 de subcontractanţi. Pentru că avem suficient timp să facem acest lucru până în anul 2030 sau 2035 sau cât va declara România că-şi asumă acest lucru, să venim cu ceva pentru zona respectivă, exact cum procedează celelalte ţări din Europa”, a spus Boza, citat de Agerpres.
Germania şi Polonia au cerut fonduri europene de câte 40 de miliarde de euro fiecare pentru înlocuirea cărbunelui şi pentru reconversie industrială. „Şi România ar trebui să facă o evaluare şi să spună îmi trebuie… nu ştiu, hai să zicem 20 de miliarde de euro – că nu suntem la nivelul lor – să investim în zonele monocolore din Gorj şi Valea Jiului, astfel încât în 15-20 de ani acolo să nu mai existe exploatări de cărbune”, a subliniat şeful CE Oltenia.
Bulgaria şi Spania se pregătesc să facă acelaşi lucru. Este o poziţie foarte corectă şi foarte bună, pe care ar trebui să o aibă şi România, şi toate ţările care au producţie de energie pe cărbune, a afirmat Boza. „Europa trebuie să înţeleagă că atunci când cerem ceva, trebuie să şi oferim. Este atât de dur acest program de decarbonizare, în condiţiile în care doar 8% din emisiile de CO2 sunt din Europa. De ce China, India, Pakistan, SUA, Rusia, Australia nu fac nimic, ţări mari care nu şi-au impus să închidă niciun producător. Credeţi că vom avea un aer mai curat în Europa dacă noi vom închide cărbunele, iar celelalte ţări şi-l vor menţine? Nu cred”, a mai arătat oficialul CE Oltenia.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here