Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, a renunțat, după discuțiile de luni cu patru lideri de sindicat din CEO, la planul de realizare a celor două sucursale, Rovinari și Motru-Jilț, considerate drept verigi suplimentare în lanțul de conducere al companiei. Ministrul a agreeat însă dorința sindicaliștilor de a unii cele două cariere din Motru, Roșiuța și Lupoaia, Cariera Jilț Nord cu Jilț Sud, Tismana cu Pinoasa, dar și Roșia cu Peșteana Nord. Grigorescu a anunțat încă o dată că, cu aceste comasări va urma și o reducere drastică de personal, vizat fiind îndeosebi personalul TESA. În ce privește Craiova, sindicaliștii au propus desființarea sucursalei din Bănie și alipirea acesteia la Turceni ori Rovinari.
Patru lideri de sindicat din CE Oltenia, care fac parte din “sindicatele independente”, afiliate Federației Univers, au avut, luni, la ora 11.00, o întrevedere cu ministrul Energiei, la invitația acestuia. Pe parcursul a două ore, cei patru, i-au explicat ministrului Grigorescu că sunt nemulțumiți de faptul că o parte a conducerii CEO insistă prea mult cu realizarea ineficientă a celor două sucursale din companie, care în loc să diminueze lanțul “birocrației” din societate, îl lungesc cu două structuri care nu își au locul în aceste momente de restriște. Ministrul a fost de acord, în cadrul discuțiilor, cu opiniile liderilor de sindicat, spunându-le că nici el nu vede drept oportună realizarea Sucursalei Rovinari și a celei Motru-Jilț. “Ministrul a ajuns la concluzia că CEO ar trebui să aibă structuri mult mai simple, fiind de acord cu unirea celor opt cariere, în perechi de două, rezultând astfel doar patru structuri miniere cu un personal TESA mult diminuat. Noi am cerut chiar desființarea Diviziei Miniere, noile cariere astfel formate urmând să fie subordonate unei direcții din CEO. Am mai cerut să se deschidă o carieră de piatră a companiei, pentru ca acest material să nu mai îmbogățească diferiți privați din județul Gorj. Am mai cerut ierarhizarea salarizării cu coeficientul de 1 la 5, cel mai mare salariu urmând să fie plafonat la 5300 de lei”, a declarat Constantin Crețan, președinte al Sindicatului “Lignitul” Oltenia.
Cărbune la vânzare, energie pentru uz intern
Potrivit acestuia, ministrul ar fi fost de acord cu alimentarea exploatărilor miniere, direct de la termocentrala din Rovinari la prețul de producție, evitându-se astfel plata unor certificate verzi suplimentar.
“Ministrul a promis că ne va transmite, în scurt timp, raportul Corpului de Control, în urma verificărilor făcute la sesizarea noastră, legată de fostele unități, intrate în componența CEO”, a mai spus Crețan, menționând că Grigorescu s-a arătat interesat de ideea legată de punctul de încărcare al cărbunelui la Cariera Tismana 1. Mai exact, este vorba despre deschiderea unui punct de încărcare, selectare și vânzare a cărbunelui, cu amănuntul, către populație și alți agenți economici interesați.
Șefii cu probleme de integritate, pe lista de disponibilizare
Sindicaliștii i-au cerut ministrului să impună administrației acceptarea între criteriile de disponibilizare a salariaților din CEO, anul acesta, și cel privind trecerea în listă a angajaților certați cu legea și care au prejudiciat compania, în ultimii ani. “Ministrul a fost de acord cu acest lucru, el știind că CEO are în funcții persoane urmărite penal, sub control judiciar ori trimise în judecată”, a declarat și Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia.
Anamaria Stoica
Imprimante,scanere,xerox,calculatoare,laptopuri,transmisii de date la mare distanta pe care s-au dat milioane de lei si sunt persoane care plimba o hârtie dintr-un birou in altul la distanta de 2m.Curieri de cursa lunga.Aceaia trebuie sa fie pe listele de disponibilizati.