Sucuri şi apă minerală cu deficienţe, în atenţia OPC Gorj

168

02022010-003În conformitate cu Planul Naţional Unic de Control, comisarii Protecţiei Consumatorilor Gorj au efectuat o serie de acţiuni de control la nivel în scopul evaluării conformităţii în raport cu cerinţele legislaţiei specifice referitoare la comercializarea băuturilor răcoritoare, a sucurilor şi a nectarurilor din fructe.

În cadrul tematicii de control, 21 de operatori economici au fost verificaţi, şi anume magazine, distribuitori, depozite en-gross, 18 dintre aceştia prezentând diverse abateri de la legislaţia în vigoare. “Din cantitatea totală verificată de 12.296 de litri de ape minerale şi 1.826 litri de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, o cantitate de 1.837 de litri nu se încadra în prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor. Pentru încălcarea dispoziţiilor legale, au fost aplicate un număr de 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 29.300 de lei”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj.

Abateri cu nemiluita

În urma verificării stării ambalajelor şi a calităţii acestora privind integritatea, etanşeitatea, astfel încât să nu fie permisă modificarea calităţii iniţiale a produsului, a fost depistat la comercializare produsul apă de masă în cantitate de 71 de litri al cărui ambalaj era deteriorat şi nu asigura integritatea conţinutului. În acest caz, sancţiunea a fost în valoare de 5.000 de lei, iar apa cu deficienţe a fost oprită definitiv de la comercializare, valoarea produselor fiind de 68,85 de lei. De asemenea, în urma verificării informaţiilor privitoare la produsele şi serviciile oferite consumatorilor, care trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi, a fost depistat la comercializare produsul sirop în cantitate de 13 litri care nu avea elementele obligatorii de identificare traduse în limba română. Pentru abaterile constatate a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 3.000 de lei şi s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare a 13 litri de sirop în valoare totală de 202 de lei.

Sfaturi pentru consumatorii gorjeni

Pentru prevenirea unor deficienţe cu privire la produsele răcoritoare, comisarii CJPC Gorj oferă o serie de sfaturi pentru gorjeni. “Nu cumpăraţi băuturi răcoritoare cu ambalaje neetanşe, acordaţi atenţie aspectului produselor în ceea ce priveşte prezenţa suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere, refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, citiţi lista ingredientelor şi nu cumpăraţi produsul dacă pe ambalaj sau etichetă există ilustraţii de fructe care nu se regăsesc în lista ingredientelor. Totodată, la cumpărarea produselor solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea ori siguranţa unui produs”, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniela Anca Michi.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here