Vineri, 7 iulie, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj s-a încheiat campania de depunere a cererilor de sprijin pentru fermierii care îndeplinesc condiţiile aferente schemei de ajutor de adaptare excepţională destinată producătorilor de lapte.
Ajutorul financiar se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice (PJ), persoane fizice (PF), persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), şi întreprinderi familiale (IF) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: deţin un efectiv de vaci de lapte de minim 3 şi maxim 9 capete, pe beneficiar, identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) la data depunerii cererii; au livrat/vândut direct minim 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie 2015 — 31 martie 2016; deţin Registrul Individual al Exploataţiei (RIE) cu cod ANSVSA; produc şi livrează/vând direct lapte la data depunerii cererii.
19 cereri, depuse la APIA Gorj
“Vineri a fost ultima zi când producătorii de lapte din judeţ au mai putut depune cererile de sprijin, la Centrul Judeţean APIA. În prima etapă, adică din ianuarie şi până la 2 mai se depuseseră 13 cereri pentru un număr de 59 de capete vaci de lapte şi o cantitate aferentă de 113.061 litri lapte. În etapa a doua, ca urmare a prelungii termenului sesiunii, adică din 7 iunie şi până în 7 iulie, s-au mai depus 6 cereri pentru 41 de capete vaci şi o cantitate de 31.208 litri lapte. Per total, în această sesiune, avem 19 cereri de sprijin primite la APIA Gorj pentru un cuantum de 100 de capete vaci şi o cantitate de lapte de 144.269 litri”, a declarat directorul adjunct al APIA Gorj, Mihai Versin.
Suma alocată pentru acest tip de ajutor excepţional este de 24.284.644,98 de lei, echivalent a 5.448.041,5 euro, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Plăţile pentru ajutoarele de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor se efectuează după centralizarea şi aprobarea cererilor de plată.
Este de precizat faptul că în data de 12 aprilie 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 253, Hotărârea nr. 211/2017 privind distribuirea unei sume pentru producătorii de lapte din suma stabilită în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor.