Subvenţii de 250 de euro pentru fermierii din zonele defavorizate

345

fermieriAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a deschis acum aproape o săptămână sesiunea de depunere a dosarelor pentru ajutorul acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate ale judeţului.

De acest sprijin financiar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008. Persoanele fizice neautorizate, potrivit actului normativ menţionat anterior, pot depune cererea, cu obligaţia să se autorizeze şi să depună copie de pe certificatul de înregistrare la Registrul Judeţean al Comerţului.

21 septembrie, termen limită

„Noi am primit schemele de lucru şi toate ghidurile, iar de pe data de 15 august am dat startul sesiunii de primire a cererilor din partea fermierilor care întrunesc condiţiile. Îi aşteptăm să vină la Centrul Judeţean cu dosarele. Acestea nu se pot depune decât la noi, nu şi la centrele locale din judeţ. Solicitanţii trebuie să aibă paşapoarte de la Registrul Naţional al Exploataţiilor, să aibă cotă de lapte, iar numărul de vaci să fie menţinut în exploataţie pe durata schemei de acordare a banilor”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj. Cererea trebuie depusă la sediul APIA Gorj din municipiul Târgu-Jiu, având anexate copii după certificatul de înregistrare de la Oficiul Registrului Comerţului, certificatul de înregistrare fiscală sau carte de identitate, după caz, paşaportul fiecărei vaci de lapte, emis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, şi coordonatele bancare. Reprezentanta APIA Gorj mai spune că de pe 15 august şi până acum, niciun fermier producător de lapte din zonele defavorizate nu s-a prezentat cu dosarul pentru obţinerea subvenţiei, termenul limită de depunere fiind data de 21 septembrie.

16 localităţi incluse în program

Programul se adresează zonelor defavorizate din judeţul nostru, fie ele din zona de sub munte, fie defavorizate de condiţiile specifice de mediu. „Îşi pot depune dosarele fermierii care aduc toată documentaţia prevăzută de lege, dar şi care sunt din următoarele localităţi: Novaci, Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Polovragi, Bumbeşti-Jiu, Peştişani, Runcu, Schela, Stăneşti, Tismana şi Padeş, acestea făcând parte din zona de sub munte. În schemă sunt incluse şi localităţile Mătăsari, Bolboşi, Borăscu, Ciuperceni, Negomir, acestea apărând ca zone defavorizate datorită condiţiilor specifice”, a precizat purtătoarea de cuvânt. Se pot înscrie fermierii care au minim două şi maxim 15 vaci de lapte.

Cuantum maxim, 250 de euro

Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vacă şi se calculează după finalizarea verificărilor prin raportarea numărului de animale la plafonul de 22.447.205 euro, alocat de UE acestei scheme de plată pentru anul în curs. Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea sau chiar excluderea de la plată, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale. Reprezentanta APIA Gorj a mai spus faptul că exploataţiile trebuie să fie localizate în zonele defavorizate stabilite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here