Subvenţia la usturoi continuă şi în 2020!

1985

Programul destinat cultivatorilor de usturoi din ţară, implicit şi din Gorj, continuă şi în acest an. Recent, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică Proiectul pentru aprobarea Schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”. Anul trecut, Programul de subvenționare a culturii de usturoi a fost demarat la finele lunii februarie, când Guvernul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Momentan, nu au fost stabilite termenele de depunere a solicitării sprijinului financiar pentru acest an, precum şi condiţiile actualizate ale programului.Este de precizat faptul că înainte de a depune cererea pentru acordarea ajutorului de minimis dedicat culturii de usturoi, fermierii trebuie să se asigure că nu au încasat deja ajutoare de minimis care să totalizeze 15.000 de euro pe ultimii trei ani. Pentru a putea beneficia de sprijinul de 3000 de euro la hectar, cultivatorii de usturoi trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere, să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative (se iau în considerare următoarele: bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare). Ca noutate, din acest an se introduce obligativitatea ca fermierul să țină un registru cu toate tratamentele fitosanitare aplicate culturii, dar și să depună odată cu restul actelor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele cultivate cu usturoi. În anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi se face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la Direcţia pentru Agricultură Gorj până la data de 27 noiembrie.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.