Subofiţerul Copotoiu de la ISU Gorj, condamnat pentru ucidere din culpă

363

impact2Instanţa Judecătoriei Târgu-Jiu l-a condamnat, la finalul săptămânii trecute, la doi ani de închisoare cu suspendare, pe Ion Viorel Copotoiu, subofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj ca urmare a accidentului mortal provocat în vara anului 2009, la marginea municipiului. Instanţa decide, de asemenea, ca pedeapsa inculpatului să fie completată cu punerea sub supraveghere, pe parcursul a cinci ani de zile, una dintre obligaţiile pe care pompierul trebuie să le respecte în aceşti ani fiind aceea de a nu mai conduce vreun autovehicul.

La momentul accidentului care s-a soldat cu omorârea unui bărbat în vârstă de 51 de ani, şofer care se deplasa regulamentar, subofiţerul Copotoiu se întorcea de la o nuntă şi era băut, el refuzând recoltarea probelor biologice.

Accidentul pentru care subofiţerul Copotoiu a răspuns abia acum în faţa legii a avut loc în iunie 2009. Ion Viorel Copotoiu, atunci în vârstă de doar 24 ani, salariat al ISU Gorj de doi ani de zile, a provocat acest accident în timp ce se afla la volanul maşinii sale, o Alfa Romeo de culoare neagră. Copotoiu se întorcea de la o nuntă şi era băut, fapt sesizat la momentul respectiv de martori dar şi de ziariştii care au fost apostrofaţi de autorul accidentului. Sergentul major Copotoiu a intrat cu maşina pe contrasens şi s-a izbit frontal de un autoturism care impac1circula regulamentar, maşină condusă de un bărbat de 51 de ani, care o avea în dreapta pe soţia sa. În urma impactului, şoferul Daciei distruse de bolidul lui Copotoiu, a intrat în comă. Acesta avea traumatism cranio-cerebral închis, traumatism toraco-abdominal şi fracturi de tibie el fiind intubat, la momentul ajungerii la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu şi trimis spre Spitalului Judeţean Craiova. Omul, la scurt timp a decedat.

Protecţie de la superiori pentru Copotoiu

Copotoiu refuză recoltarea probelor biologice, face scandal la spital, refuzând să vorbească cu agenţii de la Rutieră dar şi cu personalul medical. Acest lucru nu îl scapă de dosarul penal care iniţial i s-a întocmit pentru vătămare corporală din culpă ca în final, după decesul victimei, Copotoiu să se aleagă cu dosar penal pentru ucidere din culpă. Deşi dă dovadă de agresivitate, Copotoiu beneficiază la momentul respectiv de protecţie de la superiorii care l-au protejat cât s-a putut de ziarişti.

Condamnat după doi ani şi jumătate de la moartea şoferului

Pe data de 26 ianuarie, la mai bine de doi ani şi jumătate de la moartea şoferului pe care l-a accidentat, subofiţerul Copotoiu ajunge să răspundă în faţa legii. Dosarul pus pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu la începutul lunii, beneficiază de o sentinţă rapidă, Copotoiu fiind condamnat pe fond la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe parcursul a cinci ani de zile şi interzicerea unor drepturi. Soluţia dată de magistratul de şedinţă poate fi atacată însă cu recurs. Pentru că nu există o sentinţă definitivă şi irevocabilă, Copotoiu, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Gorj, Mihai Avramescu, rămâne salariat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. El riscă însă chiar şi excluderea din rândul cadrelor militare. Dosarul, pe civil, a fost disjuns, soţia victimei-parte vătămată şi cele două spitale care s-au constituit parte civilă, judecându-se separat.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here