Sub nasul organelor de ordine, Mafia Pădurilor taie lemn masiv în Valea Sadului

1246

deschidereO firmă care îi are drept asociaţi pe şeful Ocolului Silvic Parângul Mic din Bumbeşti Jiu, Dumitrescu Marcel, şi pe şeful Fondului Forestier din acelaşi Ocol, Constantin Panduru, au câştigat în mod ilegal, la începutul lunii ianuarie, mai multe parchete de pădure în cantitate de 4600 de mc.

Pădurea se află în zona Valea Sadului iar cei doi afacerişti au, de asemenea, contract de pază şi prestări servicii cu Obştea Grui-Arşeni, fapt interzis prin lege. Cu toate acestea, firma Dacoma Forest SRL, aparţinând celor doi, nu numai că obţine licitaţia privind exploatarea pădurii pe care ei trebuiau să o aibă în grijă ci se şi apucă de treabă tăind deja peste 400 de mc de lemn de esenţă fag. Împotriva celor în cauză s-au făcut mai multe plângeri penale, în unele din dosare procurorii dispunând începerea urmăririi penale împotriva învinuiţilor. Una din cauze a fost trimisă Poliţiei Bumbeşti-Jiu, supravegherea cercetărilor fiind dată procurorului Paul Costaiche de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

firma Dacoma Firest si asociatiiÎn anul 2009, Dumitrescu Marcel, pe atunci şef de Ocol la Bumbeşti-Jiu, aparţinând Direcţiei Silvice Gorj, pune bazele unei firme de exploatare a lemnului, deşi funcţia sa de atunci era şi este încă incompatibilă cu cea de afacerist în domeniul tăierii de masă lemnoasă. Dumitrescu care între timp devine şef de Ocol privat, sub denumirea Ocolul “Parângul Mic”, îşi continuă însă afacerile cu firma realizată în urmă cu trei ani, şi îşi ramifică activitatea împreună cu ceilalţi asociaţi ai societăţii, unul dintre ei fiind chiar Constantin Panduru, şeful Fondului Forestier, subordonat ITRSV Râmnicu-Vâlcea, instituţie cunoscută mai mult sub denumirea de “poliţie forestieră”. Firma celor doi funcţionează însă mână în mână cu preşedintele Obştei Grui-Arşeni, Dumitru Bărbuţi, care le facilitează vânzarea de parchete la jumătate de preţ faţă de preţurile cu care vinde lemn Direcţia Silvică Gorj.

Ilegalităţile depistate de Stăncioi

Ion Stăncioi, administratorul Obştei Grui-Arşeni, zona Muşeteşti, află însă despre afacerile necurate ale celor trei, adică ale lui Dumitrescu, Panduru şi Bărbuţi, şi sesizează poliţia după ce, în prealabil, le aduce la cunoştinţă celor implicaţi că sunt IMG_2964incompatibili cu funcţiile, şi că nu îi va lăsa să îşi continue afacerile ilegale. Stăncioiu începe şi face din octombrie 2010 plângeri la poliţie, concomitent cu ilegalităţile pe care firma Dacoma Forest le făcea în zonă, tăind parchete de pădure în condiţiile în care exista ordonanţă prezidenţială de sistare a tăierilor. Punctul culminant al conflictului apare însă pe 5 ianuarie când Stăncioi sună la 112 după ce află că cei trei, Dumitrescu, Panduru şi Bărbuţi, fac o licitaţie la domiciliul ultimului dintre ei, prin care îşi vând 4600 de mc de pădure în punctul Scurta-Valea Sadului.

Amendat pentru sesizare

Apelul lui Săncioi i-a picat greu însă şeful de post de la Muşeteşti, Boboc Petre, care şi-a trimis un aghiotant la faţa locului şi în loc să orocesul verbal al licitatie din 5 inuarieverifice ilegalitatea pentru care s-a apelat la 112 îl amendează pe administratorul Obştii, cu suma de 500 de lei. Stăncioi atacă amenda în instanţă şi o câştigă. Mai mult, omul face plângere penală împotriva şefului de post Boboc, dosarul de cercetare aflându-se la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorul Părăuşanu ocupându-se de anchetă.

Direcţia Silvică Gorj, sesizată

În urmă cu două săptămâni, Stăncioi a depus o plângere, după licitaţia din 5 ianuarie, la Direcţia Silvică Gorj, arătând ilegalităţile pe care firma Dacoma Forest SRL le-ar face în zonă. Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice Gorj, îi dă dreptate lui Stăncioi şi menţionează că “Dacoma Forest SRL dă dovadă de concurenţă neloială şi în cazul nostru, ei cumpărând parchetele de la Obştea Grui-Arşeni, la jumătatea preţului pe care îl are instituţia gorjeană. Normal nu este ca firma să supravegheze pădurea şi tot aceiaşi societate să o exploateze, dar plângerea am remis-o ITRSV-ului, la Vâlcea, deoarece nu este atribuţia noastră să verificăm acele aspecte”, a declarat Novac.

plangerea lui Stancioi la adresa politistului BobocÎn perioada imediat următoare, reprezentanţi de la ,,poliţia forestieră” Vâlcea se vor deplasa în teren pentru a verifica sesizările lui Stăncioi, mai ales că există şi alte neclarităţi în privinţa cantităţii de masă lemnoasă din contract şi cea existentă în teren. Cei de la Vâlcea vor verifica şi contractul care există între Dacoma Forest şi Obştea Grui-Arşeni, care nu are proprietate, acesta neavând voie să contracteze lucrări ori să vândă masă lemnoasă. Proprietatea este pe Obştea Muşeteşti, conform procesului-verbal de punere în posesie. Abia luna viitoare, instanţa Tribunalului Gorj se va pronunţa privind ieşirea din indiviziune.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here