Sub egida CJCPCT Gorj – Vernisajul expoziţiei de pictură amatoare, dar plină de har ANINOIU

479

Am prezentat în Gorjeanul de ieri, cu lux de amănunte, evenimentul artistic organizat sub egida Centrului Judeţean pentru Coservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în Sala expoziţională FLORIN ISUF, prin osârdia omului bun la toate, un adevărat factotum – Artistul imaginii şi inspector de specialitate al Centrului – Theodor Dădălău.

Unele consideraţii despre eveniment, competente în absenţa vreunui critic de artă autohton, le-a oferit scriitorul Ion Cepoi, Directorul Centrului. Apoi, mi-a dat cuvântul ca unuia care-l cunosc mai bine pe pictorul Gheorghe Aninoiu, mai précis o parte a creaţiei acestuia. Eu însumi cochetând, în tinereţe cu fotografia artistică şi chiar cu caricatura. Ba chiar am fost şi încă mai sunt membru al asociaţiei de artişti plastici amatori botezată Grup Arte 26 Petru Comarnescu. Desigur, în anul înfiinţării acestui grup cu 26 de membri fondatori, în anul 1978, orice formă de asociere nu era permisă de autorităţile vremii. Cu toate acestea, preşedintele Grupului Arte 26 Petru Comarnescu avea o celebritate recunscută printre pictorii membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, Constantin Piliuţă. Iar liantul şi sediul se aflau la domiciliul bucureştean din str. Dionisie Lupu nr. 47 A al ceramistului Nicolae Gadonschi-Ţepeş şi al doamnei sale – pictoriţa de real talent, Natalia Tofan.
Generozitatea inimosului Theodor Dădălău şi a directorului Centrului –scriitorul Ion Cepoi – au făcut ca în cocheta Sală FLORIN ISUF să expună artişti plastici gorjeni, basarabeni ori artişti români din diaspora. Dintre toţi, arta figurativă a pictorului şi graficianului – magistrat până la pensie – Gheorghe Aninoiu se pliază cel mai bine pe promovarea şi conservarea culturii tradiţionale gorjene. Peisajele inspirate de Gorj, portretele – dintre care femeia cu ie gorjenească este cel mai reprezentativ – ni-l recomandă pe maestrul Aninoiu drept un pictor de real talent. Cu o pasiune şi iubire arzătoare pentru meleagurile de unde-a plecat să cucerească Bucureştiul.
Ne-a bucurat prezenţa numeroasă a scriitorilor: Ion C. Gociu, Cristian George Brebenel, actorul şi poetul George Drăghescu, Florin Văideianu, plasticienii Florin Hutium şi Grigore Haidău şi mulţi, mulţi alţii. Din proprie iniţiativă a luat cuvântul şi a felicitat organizatorii, başca pe autorul picturilor de pe simeze, reputatul pictor iconar, pictor pe sticlă şi graficianul Florin Gheorghiu, dimpreună cu frumoasa-i soţioară şi cu băieţelul lor pus pe joacă. Domnul Florin Mihai Gheorghiu, ca vicepreşedinte al Filialei Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România l-a apreciat cum se cuvine pe pictorul Gheorghe Aninoiu şi expoziţia sa, recunoscând – fără a da nume, din motive lesne de înţeles – că în filiala din care face parte există artişti cu patalama cu mult sub valoarea pictorului aşa-zis amator, dar cu o pasiune şi un talent extraordinare. Apreciem sinceritatea domniei sale şi, pe lângă harul ce-l are ca pictor de icoane, pot spune că a crescut în ochii mei. Şi nu doar în ochii mei, ci fiind aplaudat la scenă deschisă, în ochii tuturor celor prezenţi.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here