SUA sunt pregătite să discute în privinţa bazelor americane din Japonia

355
Statele Unite s-au declarat pregătite să „discute” cu noul Guvern japonez în privinţa planului acestora de reamplasarea bazelor militare în arhipelag, a anunţat Departamentul de Stat, marcând astfel o atenuare a poziţiei americane.

„Există un plan, Guvernul (japonez) are întrebări în privinţa acestui plan (…) şi vom discuta despre acest lucru”, a declarat Philip Crowley, un purtător de cuvânt, cu ocazia unei întrevederi între secretarul de Stat Hillary Clinton şi omologul său nipon Katsuya Okada.
Crowley a avut în vedere să nu folosească alt termen decât cel de „discuţie”. Washingtonul a exclus orice renegociere într-o declaraţie făcută la 31 august.
După negocieri intense, fostul preşedinte George W. Bush a acceptat dezafectarea bazei de la Okinawa, situată într-o zonă populată, şi amplasarea acesteia într-o altă zonă a insulei.
Dar unii militanţi din Okinawa, susţinuţi de Partidul Democrat, în acea perioadă aflat în opoziţie, vor ca Statele Unite să părăsească definitiv insula.
Potrivit lui Crowley, Okada şi Clinton „nu au intrat în detalii” privind posibilele modificări.
Secretarul american de Stat „a menţionat că (SUA) au un plan şi că anumite modificări sunt deja în curs de desfăşurare”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here