Studiu Transelectrica. Scenariu de coșmar pentru CE Oltenia

2503

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a solicitat Transelectrica o actualizare a Planului de dezvoltare a reţelei electrice de transport pentru perioada 2018-2027, care să ia în calcul mai multe scenarii de evoluţie a capacităţilor de producţie. Concluzia: în doar trei ani, România riscă să nu-și mai poată asigura necesarul de energie chiar cu importuri la maximum. Nu a fost uitat nici Complexul Energetic Oltenia, pentru care Transelectrica a avut în vedere un scenariu critic.

Sistemul energetic naţional va înregistra în 2022 o lipsă de capacitate de producţie de 1.799 MW, iar în 2027 aceasta va creşte la peste 2.500 MW, iar alternativa importului este riscantă, pentru că în zonă sunt multe state net importatoare, arată un studiu Transelectrica.
La orizontul de timp 2025 ar fi necesară existenţa unei capacităţi disponibile suplimentare de cel puţin 570 MW (scenariul conservator), respectiv de 670 MW (scenariul de referinţă).
Printre scenariile luate în calcul de Transelectrica se numără cel critic, care prevede nerealizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă până în 2027 şi nerealizarea de investiţii noi, ce ar trebui puse în funcţiune în 2022, la Arad, Govora şi în Bucureşti.
„Având în vedere consecințele potențiale ale evoluției prețului certificatelor de CO2 asupra situației financiare a Complexului Energetic Oltenia SA (CE Oltenia), scenariul modelat a considerat și diminuarea, până la dispariția completă, a capacităților energetice din portofoliul CE Oltenia, considerate neutilizabile începând cu anul 2022. Tot neutilizabilă s-a considerat și capacitatea totală a CET Govora (circa 180 MW) începând cu anul 2022, din considerente financiare, dar și datorită faptului că centrala este dependentă de resursa primară provenită de la CE Oltenia”, arată Transelectica.
I.I.

2 COMENTARII

  1. O ROMANIE FARA ENERGIE ELECTRICA cine mai zice ceva ………… VOTATI PSD PNL SI RESTU DE PARTIDE CA ORICUM RAMANEM IN BEZNA ………CE TARA ,CE OAMENI……o să plângă multi atunci minerii și o sa-l plângă multi pe CEAUSESCU

  2. Cred ca sa gresit studiul.Specialistii din ME si nu numai, au transmis ca se inlocuiesc capacitatile existente pe carbune cu regenerabile, in locul gr-3-4 CNE,se vor inlocui cu depozite de inmagazinare energie,centralele pe hidrocarburi vor constitui baza in SEN , iar cogenerarile vor fi inlocuite cu solare (pe blocuri)centrale de apartament si licitatii pe bursa energiei termo.Cred ca sunt informatii care vor sa ne sperie, dar nu vor reusi.E o problema minora cu gr.1-2 CNE ,dar le va rezolva noul departament al Ministerului Economiei in colaborare cu Ministerul Transporturilor.Sectorul energetic merge foarte bine, fapt pentru care nu mai e necesar nici ministerul energiei.Sigur SAPE este mai important decat ME si trebuie sa existe si sa se mareasca, chiar daca veniturile sunt foarte mici.Daca citim strategia energetica aprobata prin HG in anul 2007, spune cam acealesi lucruri mentionate in studiul Transelectrica.Dar cine sa citesca ce sa scris acum 13 ani.Presupun ca asta este si explicatia pentru care din anul 2007 nu sa mai aprobat strategia energetica, la ce foloseste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.