Studenți urcați pe brațe în tren, la Târgu Jiu

205

Gara din Târgu Jiu, ca și multe alte din țară, sunt departe de a asigura călătorilor CFR un grad sporit de confort, lucru pe care îl resimt cel mai bine câțiva tineri care aproape săptămânal trebuie să facă naveta spre Târgoviște, unde sunt studenți. Cu toții suferă însă de diferite dizabilități, problemele pe care le au nepermițându-le să urce singuri în vagoane sau să coboare de acolo așa cum și-ar dori. În lipsa unor rampe speciale sau a unor vagoane special concepute pentru persoanele cu handicap, tinerii sunt la mâna celorlalți călători sau angajați ai CFR, deși aceștia fac de fiecare dată o cerere scrisă, prin care solicită să li se pună la dispoziție un vagon special, așa cum prevede legislația în vigoare.
“E de neconceput ceea ce se întâmplă pentru că noi de fiecare dată facem cerere scrisă, așa cum ne obligă legea, și trimitem la București pentru a se aproba și a ni se pune la dispoziție vagonul cu rampă specială, care să ne permită să fim și noi independenți, să nu mai depindem de alte persoane atunci când urcăm sau coborâm. Ni se aprobă pe hârtie, dar faptic nu am văzut acel vagon până acum vreodată, deși ni s-a tot promis. Nu știu în ce țară normală și civilizată se mai întâmplă asemenea lucruri, dar ca la noi nu cred că mai e o asemenea situație. De ce să nu fim și noi persoane normale, care să urcăm singure în vagon? De ce mereu trebuie să depindem de alții, care să ne urce sau să ne coboare? E sub demnitatea noastră, ca ființe umane”, a spus, revoltată, Maria Isabela Dobrotă, una dintre studentele aflate ieri pe peronul gării din Târgu Jiu.
Reprezentanții gării Târgu Jiu i-au asigurat pe studenți că atâta timp cât au cererea aprobată li se pune la dispoziție un vagon cu rampă specială, însă în momentul în care trenul ce îi ducea spre București a tras la linia 1 pentru studenți nu a fost nicio noutate. Vagonul cu pricina avea o ușă specială, dar nu și rampa de acces, așa că de la o înălțime de un metru și jumătate, nici măcar un om sănătos nu ar fi putut să urce pe acolo fără să aibă nevoie de ajutor. Cei de la CFR nu au mai avut ce să comenteze și s-au văzut nevoiți din nou să îi urce pe studenți pe brațe în vagonul special dedicat lor, vagon în care au rămas pe tot parcursul drumului, la coborâre la București ei fiind nevoiți să aștepte din nou ajutor pentru a coborî. Scena s-a repetat apoi cu trenul spre Târgoviște, unde studenții au ajuns aseară, în cele din urmă, la capătul unei călătorii care nu a fost cu nimic diferită de altele, în ciuda cererilor aprobate și a promisiunilor ce li s-au făcut tinerilor gorjeni.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here