Strugurii, cele mai gustoase şi delicioase fructe de sezon

582
struguri 1Sunt folosiţi în tratarea diferitelor afecţiuni încă din Antichitate, dar astăzi ocupă un loc important în tratarea şi prevenirea unor boli care în secolul XXI fac nenumărate victime. A venit toamna şi gândul îmi fuge imediat la un singur lucru: must. Nici nu trebuie să mă gândesc prea mult la acest lucru că parcă simt deja mirosul puternic al sucului de struguri zdrobiţi, tocmai bun de băut înainte să fermenteze şi să se transforme în vin.

Ei bine, medicii au semnalat de mii de ani efectele benefice ale acestui fruct şi ale licorilor magice care ies din prelucrarea lui, iar acum, că ştiinţa a evoluat şi a probat toate puterile miraculoase ale strugurilor, nu ne rămâne decât să ascultăm sfaturile medicului şi să dăm repede fuga în grădină şi să culegem un ciorchine de strugure roşu sau alb. Iar dacă faci parte, ca şi mine, dintre cei care în faţa blocului cu siguranţă nu şi-au plantat viţa-de-vie, nu-ţi rămâne decât să dai fuga la piaţă pentru că medicii ne asigură ca un consum de 1-1,5 kg de struguri pe zi înseamnă sănătate curată. În compoziţia strugurilor se regăsesc vitamine cum ar fi: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D şi P, ca şi săruri minerale precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen şi crom. Datorită acestei compoziţii bazate pe importante vitamine ş minerale, strugurii sunt un aliment extrem de valoros. Un kg de struguri echivalează ca valoare nutritivă cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale, iar un litru de must cu 1,7 l de lapte de vacă, 0,6-0,7 kg de carne, 1 kg de peşte, 0,3 kg de brânză, 1,2 kg de cartofi, 0,5 kg pâine, 3 kg de roşii şi 5-8 ouă. Analiza biochimică a sucului de struguri este asemănătoare cu a laptelui de mamă.

Dezintoxicarea organismului
Mustul poate fi folosit în curele de slăbire, odată cu eliminarea kilogramelor nedorite eliminându-se din organism şi toxinele. Dacă se doreşte obţinerea unor rezultate foarte bune în cure de dezintoxicare se recomandă consumarea a minimum un litru de must proaspăt pe zi. De asemenea, mustul este recomandat şi celor care depun activităţi intelectuale intense. Strugurii roşii sunt un foarte bun antioxidant, putând preveni apariţia aterosclerozei. Datorită antioxidanţilor, se recomandă femeilor care se apropie de menopauză să înghită în fiecare zi un sâmbure de strugure roşu. Strugurii roşii, atât coaja, cât şi sâmburii, scad nivelul colesterolului din sânge, iar conţinutul de acizi graşi, cum este Omega 6, oferă o importantă protecţie vasculară.
Prevenirea cancerului
Datorită nevoii tot mai acute de găsire a unui tratament eficace în tratarea şi, mult mai important, prevenirea cancerului, strugurii au fost testaţi în acest scop, iar rezultatele au fost absolut surprinzătoare. Magneziul care se regăseşte în aceste fructe previne apariţia cancerului. Curele cu struguri reduc riscul de cancer pulmonar şi favorizează stagnarea şi chiar micşorarea tumorilor existente. Substanţe precum quercitina şi elagenina care se regăsesc în coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. Pe lângă consumul de struguri, medicii îi sfătuiesc pe cei care suferă de această maladie să aplice comprese cu struguri pe zonele afectate, mai ales în cazul cancerului de piele. Consumul a peste un kilogram de struguri pe zi previne metastaza. Dacă efectele excepţionale în tratarea cancerului nu erau cunoscute specialiştilor sau bolnavilor, nu acelaşi lucru pot spune şi cei cu afecţiuni cardiace, în cazul cărora atât strugurii, cât ăi vinul sunt folosite de mult timp în tratarea şi ameliorarea bolilor.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here