Binecunoscuţi de toată lumea, strugurii conţin apă, zahăr, cremă de tartru, acid tartric liber, acid malic ş.a., materii azotate, materii nedozate, materii minerale, lignoase insolubile, acizi liberi, acizi volatili, tanini, ulei, materii răşinoase. În cenuşi se află potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, oxid de fier şi de magneziu, clor, siliciu, acid fosforic, iod, arsenic.
Sunt foarte bogaţi în vitamina A şi B, mai puţin în vitamina C, conţin 120 – 150 g zaharuri / 1 kg (glucoză şi levuloză). Pe drept cuvânt, sucul de struguri este considerat „lapte vegetal”. Are o valoare calorică importanţă: peste 900 cal / 1 kg.
Strugurele negru conţine un colorant (enociaina) tonic. Este indicat în anemie, convalescenţă, demineralizare, sarcină (ca banana, cireaşa, fragul, coacăza, para, mărul), surmenaj, astenie, sporturi de rezistenţă, stări acute febrile, congestia ficatului şi a splinei, temperamente bilioase şi sangvine, artritism, reumatism, gută, litiază, pletoră, obezitate, nefrite, eneterită, dermatoze (eczeme, furunculoză, îngrijirea tenului).
O cură de struguri este foarte binevenită; 1 – 2 kg/zi sau 700-1,7 l de suc consumat exclusiv (strugurii foarte bine spălaţi); este diuretic, laxativ, eliminator al acidului uric. În obezitate, este bine să se consume numai struguri în 2 zile din 10, şi 1/2 kg zilnic. În dezintoxicare: 3 paharele de suc (must) în fiecare zi, între mese. Sucul obţinut înainte de maturitate este răcoritor în stările febrile, contra anghinelor, stomatitelor şi hemoptiziilor.
Se foloseşte mult pentru acrit diferite preparate în bucătăria fără foc. Mustul (sucul) de strugure copt este diuretic şi laxativ. Stafida fără sâmburi are aceleaşi virtuţi ca şi boabele proaspete, în plus este foarte bogată energetic şi înzestrată cu proprietăţi de îndulcire şi pectorale.
Este, de asemenea, indicat în afecţiunile pulmo-nare, traheale, renale, vezicale, hepatice. Seva de primăvară (lacrimile viţei de vie): 2 linguriţe (în ceai) dimineaţa, luptă contra litiazelor urinare, biliare şi a pietrelor. Uleiul din sâmburi de struguri este cunoscut din secolul IX; foarte bogat în vitamina E.
SUC DE STRUGURI (must)
Conţine numeroase substanţe necesare organismului. Are o mare valoare calorică şi este indicat în foarte multe boli. Pentru vegetarienii care consumă crudităţi este de un real folos. În bucătăria fără foc se foloseşte pentru a prepara diferite creme, băuturi răcoritoare şi multe altele.
SUC DE STRUGURI CU SUC DE CĂTINĂ
ŞI MORCOVI
În sucul de struguri proaspăt extras, se adaugă (după gust, la 1 pahar), 1 lingură sau două suc de cătină şi 4 – 5 linguri suc de morcovi. Este puternic vitaminizant şi fortifică organismul. Nici un preparat care are în compozitie suc, pulbere sau pastă de cătină nu se consumă după ora 14, deoarece este excitant, deranjând somnul. Îl pot totuşi consuma persoanele care lucrează în schimburi de noapte, paznicii de noapte sau studenţii, care au mult de învăţat.
CREMĂ CU SUC DE STRUGURI ŞI GERMENI DE GRÂU
Ingrediente: 350 ml suc de struguri, 4 linguri de germeni de grâu (bine mărunţiţi, cremogen, coajă rasă de la l/2 1ămâie, 1 linguriţă tinctură de propolis, puţină miere (dacă sucul nu este suficient de dulce), 2 ouă de găină, 1 lingură seminţe de mac.
Preparare: Germenii de grâu se pun în sucul de struguri, se adaugă coaja de lămâie sau de portocală, tinctură, puţină miere, 2 gălbenuşuri şi cremogen (cât cuprinde). Se pune în cupe, deasupra puţin albuş bătut spumă tare (fără zahăr), peste care se presară seminţe de mac sau petale roşii de trandafir tăiate fideluţă.
Sorin MILCU