Stresul termic al animalelor, provocat de caniculă, combătut de gorjeni

317

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj atenţionează proprietarii şi deţinătorii de animale din judeţ că au obligaţia de a respecta măsurile pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor şi de a evita apariţia stresului termic asociat perioadei de vară, adesea cu temperaturi caniculare.

Pentru evitarea unor implicaţii nedorite se impune cu necesitate aplicarea unui complex de măsuri specifice, medicii veterinari gorjeni au următoarele recomandări pentru proprietarii de animale din judeţ. Astfel, aceştia din urmă au obligaţia de a asigura în permanenţă cantităţi suficiente de apă proaspătă şi hrană pentru animale, să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare, să nu utilizeze animalele la muncă în intervalul de timp 12.00 -16.00, dacă temperatura exterioară la umbră depăşeşte 25° C. Pentru animalele prezente la păşune se vor lua măsuri să fie asigurate surse permanente de apă proaspătă şi hrană, precum şi umbrare unde animalele să poată fi adăpostite. În conformitate cu prevederile Ordonanţei 47/2005, proprietarii de animale (din gospodăriile populaţiei) vor notifica, în caz de mortalităţi la animale, consiliile locale pentru ecarisarea teritoriului. Totodată şi în cazul abatoarelor există câteva măsuri standard pentru animale ce trebuie îndeplinite de către administratori: programarea transporturilor de animale către abatoare, astfel încât să se evite perioada zilei când temperaturile pot afecta bunăstarea animalelor transportate la abatoare în scopul tăierii/sacrificării; dirijarea animalelor cahectice (puternic deshidratate şi în imposibilitatea de a se deplasa), din considerente legate de protecţia animalelor, la abatoare în vederea uciderii şi trimiterii cadavrelor spre denaturare; adaptarea programului de transport şi de tăiere, astfel încât să nu se producă un stres suplimentar animalelor; instruirea personalului operator responsabil cu mişcarea, cazarea, contenţionarea, asomarea şi sacrificarea animalelor.

Potrivit specialiştilor, crescătorii de animale trebuie să aibă în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică, cu atât mai mult în cazul în care există o singură sursă de apă potabilă, limitată: vaci-lapte / 38-52 litri; bovine / 38 litri; cai / 20-45 litri; porci / 4-11.5 litri; ovine / 6 litri; păsări curte / 0,5litri. Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

În aceste cazuri, şi primăriile au anumite obligaţii: administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate; consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere; asigurarea unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale. De asemenea, în cazul comercializării animalelor în târguri, acestea trebuie să asigure următoarele: padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fi prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here