Străzi asfaltate şi program complex de investiţii, la Târgu-Jiu

411

Şeful de Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu a prezentat, luni, programul de investiţii propus a fi realizate la nivel de municipiu în anul 2017. Acesta cuprinde proiecte ce au fost demarate în 2016 şi îşi vor găsi finalizare în anul curent, însă vor fi şi multe investiţii noi.

Mai multe proiecte vor fi încheiate în 2017 la Târgu-Jiu, acestea urmând a fi continuate imediat ce vremea se va îmbunătăţi şi va permite executarea lucrărilor aferente. “În ceea ce priveşte infrastructura, în cartierul Debarcader, se vor finaliza în prima parte a anului, practic în 30 de zile de la data la care se vor relua lucrările; este vorba de canalizarea menajeră la care lucrările au fost executate în proporţie de 80%, atât colectorul principal, cât şi racordurile la toate blocurile din cartier. De asemenea, avem o reabilitare integrală a drumurilor din interiorul cartierului Debarcader. Avem în vedere, carosabilul, trotuarele, bordurile, tot mobilierul urban.
O altă lucrare începută este extinderea canalizării menajere în zona periurbană Drăgoieni, unde, pe lângă cartierul Drăgoieni, sunt incluse şi o serie de străzi în zona de est unde va fi extinsă canalizarea. Investiţia a fost demarată anul trecut. Au fost realizate colectoarele principale pe străzile Petreşti, Sf. Dumitru, Aleea Sf. Dumitru, când vremea va permite, lucrările vor fi reluate. Se va lucra în Drăgoieni pe mai multe fronturi, pe lângă lucrările de extindere a colectorului principal, fiind incluse şi racordurile către beneficiari, la toate gospodăriile.
Totodată, mai sunt două lucrări aşteptate de proprietarii din cartierele respective, care au fost contractate la sfârşitul anului trecut, dar pentru care nu a putut fi emis ordinul de începere al lucrărilor datorită vremii. Fac referire aici la cartierul Griviţei, tot cvartalul de blocuri cuprins între străzile Comuna din Paris, Traian, Bulevardul Ecaterina Teodoroiu şi strada Griviţei, unde se realizează atât colectoarele, cât şi racordurile la toate scările de bloc. Avem şi cartierul A. I. Cuza cu toată zona aferentă, respectiv blocurile situate pe strada Cuza, Sublocotenent Bărboi; şi în acest caz contractul de execuţie este încheiat, graficul de execuţie a fost stabilit cu constructorul, astfel încât în perioada de vară lucrările să fie finalizate în acest cartier şi în Griviţei. În ceea ce priveşte extinderile de canalizări, propunem pentru a doua parte a anului, cartierele Olari şi Teilor unde în prima parte a anului vor fi elaborate proiectele, urmând ca în partea a doua să ne propunem execuţia lucrărilor respective”, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

13 străzi, asfaltate
Municipalitatea va continua seria modernizărilor de carosabil şi trotuare, în acest an, în program urmând a fi cuprinse 13 străzi. “În ceea ce priveşte modernizarea străzilor, în prima parte a anului ne-am propus definitivarea lucrărilor începute şi aici fac referire la strada Luncilor, executată peste 90%, care va fi finalizată în primul trimestru al anului.
Am elaborat la nivelul Primăriei un pachet, un proiect care cuprinde peste 50 de străzi, acestea au fost evaluate din punct de vedere tehnic în funcţie de starea fiecăreia. Anul trecut s-a derulat o etapă a acestui program, toate străzile fiind prioritizate pe starea tehnică a acestora. Ne-am propus reabilitarea a 13 străzi în cadrul acestui proiect. Este vorba de străzile Minerilor, Mioriţei, Lujerului şi N. Grigorescu, Prahova, Griviţei, General Dragalina, Tudor Vladimirescu, 8 Mai, 22 Decembrie, Mihail Sadoveanu”, a precizat Raul Chiriac.

Lucrări susţinute din bugetul local
Anul 2017 va aduce pentru municipalitatea de la Târgu-Jiu continuarea obiectivelor finanţate de la bugetul de stat, însă pentru care administraţia locală are diverse sarcini de executat, precum amenajările exterioare şi racordurile la utilităţi. “Aici este vorba de Stadionul Municipal, unde intră în sarcina noastră executarea amenajărilor exterioare, la Sala Polivalentă, la sala de sport de la Colegiul Comercial «Virgil Madgearu». Toate cele trei obiective sunt finanţate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI); avem şi cea de-a patra investiţie, respectiv locuinţele pentru tineri prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, la care vom executa lucrările ce ne revin, şi anume sistematizarea pe verticală şi racordurile la utilităţi”, a mai spus şeful de la Investiţii.

stadion tg jiuAşteaptă finanţare…
O nouă serie de proiecte majore se află pe masa şefilor administraţiei de la Târgu-Jiu, ale căror documentaţii au fost deja elaborate, însă nu există bani pentru demararea lucrărilor. În acest sens, s-au solicitat fonduri externe. “Tot în cadrul proiectelor pe care le propunem, se află şi obiectivele cu impact major asupra dezvoltării socio-economice a municipiului. Este vorba de proiectele mari la care au fost elaborate documentaţiile, au fost depuse în cadrul programelor de finanţare. Ne referim la reabilitarea şi modernizarea Ansamblului Monumental «Calea Eroilor», parcarea supraetajată cu peste 300 de locuri de la Piaţa Centrală, la cele trei pasaje subterane de pe strada Unirii, din cele trei intersecţii principale ale străzii Unirii din zona centrală, Centrul Cultural Multifuncţional şi amenajarea unor ateliere pentru artiştii plastici de pe strada Tineretului, o serie de obiective în domeniul învăţământului, în cel al culturii, reabilitarea transportului în comun. Practic, sunt toate proiectele din portofoliul municipiului, realizat în cadrul Strategiei de dezvoltare a municipiului. În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, derulat prin Ministerul Dezvoltării, am depus toate aceste documentaţii în cursul anului trecut. Toate proiectele sunt în valoare de circa 70 de milioane euro, la care se adaugă proiectul de reabilitare a transportului în comun, care are, de asemenea, o valoarea de peste 40 de milioane euro”, a completat şeful Serviciului Investiţii, Raul Chiriac.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here