Strategie de campanie, trasată cu lăutari!!! – Constantinii de la Cariera Roșiuța au făcut chef la Cula Glogovenilor! Directorul unității miniere, printre sărbătoriți

3238

Constantin David, directorul Carierei Roșiuța, cel care și-a anunțat recent candidatura la Primăria Motru, asta deși, duminică, sunt alegeri europarlamentare și nu locale, a organizat, marți, la Cula Glogovenilor, un spațiu preferat pentru cheremeze de minerii lui Condescu, o petrecere de Sfinții Constantin și Elena. De altfel, social-democratul șef de carieră era sărbătorit, alături de câțiva colegi din unitatea CE Oltenia. La petrecere au fost invitați colegi de partid, din unitatea minieră, de la EMC Motru, chiar directorul Mihai Dafinoiu și adjunctul Stelian Vasile, răspunzând prezent la cheful cu lăutari de pe raza comunei Glogova. Aici, printre fumul de la grătare și muzicanții tradiționali, s-au trasat și anumite strategii electorale care privesc minerii acestei cariere, lucrurile ajungând și la urechile celorlalți competitori electorali.

Cula Glogovenilor a fost în ultima lună spațiul de desfășurare a unor petreceri minerești cu lideri ai PSD, zona fiind mai ascunsă de privirile indiscrete și o bună umbrelă pentru strategii electorale făcute cu burțile pline.
De altfel, acest spațiu a fost folosit și acum pentru o petrecere nevinovată, ar spune sărbătoriții, deși la aceasta, ca printr-o minune, au participat doar pesediști, angrenați în lupta politică din zonă. Să nu uităm că PSD Motru are trasată o sarcină de partid, de către președintele organizației, Dorin Hanu, care impune obținerea a 3000 de voturi de la motreni. Informația a fost confirmată public de liderii partidului, după ședința care a avut loc la Motru cu pesediștii de la județ.

Voturile primarilor PSD, exportate la Motru?!
De altfel, acest target a stârnit nemulțumiri și în rândul primarilor PSD de pe Valea Motrului, deoarece edilii din Slivilești, Cătunele, Văgiulești, Samarinești și Glogova ar rămâne fără votanții mineri, voturile lor urmând să fie colectate la Motru, cu scopul de a se ridica organizația PSD din municipiu și a deschide ușa spre candidatura la locale a viitorului pesedist cu valențe de primar. O altă strategie, urmărită de o parte dintre cei care își fac deja calcule pentru candidaturi la Primăria Municipiului, Constantin David care în plină campanie de europarlamentare a explicat că este bun de o candidatură PSD pentru primăria orașului, este de a se folosi minerii, inclusiv din Mehedinți, ca votanți PSD pe liste suplimentare.

Minerii din alte localități, votanți pe listele suplimentare!
Secțiile de votare din Roșiuța, Ploștina și Motru, mai exact Școala Generală nr.1 din Motru și cea de pe raza carierei miniere de la intrarea în municipiu, de care răspunde tocmai șeful Carierei Roșiuța, ar urma să fie împânzite, duminică, de minerii din alte localități, chemați cu schepsis la muncă.
Mai exact, în timp ce minerii din Motru vor fi lăsați liberi pentru a vota liniștiți la secțiile din oraș unde sunt arondați, aducând voturi PSD în municipiu, minerii din Mehedinți și comunele limitrofe orașului, vor fi chemați la muncă, la Roșiuța, duminică. Strategia, discutată de partidele din Motru, este că liderul organizației ar fi gândit asta, o dată pentru a-și menține funcția care este pusă în joc, dacă nu se obțin voturile estimate, adică a lui Dorin Hanu, cât și pentru a-și baza calculele pe sprijinul liderilor sindicali care îi ridică mingea la fileu, directorului Constantin David. Mai exact, salvarea pentru PSD Motru sunt minerii indiferent din ce localități, cu condiția să voteze europarlamentarii social-democrați pe raza municipiului Motru. Dacă aceste calcule nu ies, Hanu, coordonator PSD pe Valea Motrului, își va depune mandatul, iar Constantin David nu poate fi candidatul PSD la primăria municipiului, deoarece nu a demonstrat că ar avea valoare electorală în zonă.

Control sporit în secțiile cu voturi suplimentare
Toate partidele din Motru cunosc într-o mai mare sau mai mică măsură această strategie PSD de obținere a targetului electoral cu sacrificarea comunelor PSD limitrofe. Liderii de organizații politice anunță însă că vor sta cu ochii ca pe butelie pe secțiile Ploștina, Motru(secția din școala generală nr.1), Roșiuța, unde, se vehiculează, că ar urma să fie dirijați minerii din alte localități aduși, special, duminică la muncă. Se discută că la aceste secții, listele suplimentare de ,,turiști electorali” ar urma să depășească votanții din listele permanente.

Primarii PSD, critici la adresa strategiei ,,de Motru!”
Florinel Țuilă, primarul social-democrat de Cătunele, a declarat că știe de această strategie, că nu vede cu ochi buni și chiar a menționat că oamenii pricep că sunt folosiți, iar cei implicați în povestea minerească ar putea taxa acest lucru. Mai exact, ar putea să dea un vot de blam PSD, oferind votul lor altor partide. Edilul a confirmat că într-adevăr, primarii PSD de pe Valea Motrului s-au plâns șefilor de la județ de strategia respectivă. ,,Am auzit că și oamenii noștri din comună au fost chemați la serviciu, în ziua alegerilor. S-a făcut însă o prostie! Sper că nu s-a vrut să ne dezavantajeze pe noi pentru o concurență între unii din PSD Motru care pe aceste rezultate speră să fie candidați la primăria orașului. Acești oameni procedează la tot felul de chestiuni incorecte, nu mă deranjează pentru că voturile se duc la PSD, dar nu e corect. Treaba lor totuși… Să nu uităm că la parlamentare s-a încercat, de la CEO, să-i aducă pe salariați la vot, sunându-i la telefon. Salariații au venit la alegeri, dar au votat împotriva celor care i-au chemat. Efectul ar putea fi invers, iar eu le garantez că și acum, cei care se simt că sunt aduși cu forța nu vor da votul PSD, ci altor partide, din răutate. Nu te poți juca cu mintea oamenilor, ei trebuie să fie liberi, să fie convinși omenește, cu realitățile din această țară, nu să procedăm prin constrângere. Au fost colegi care au anunțat nemulțumiți această strategie, la județ. Da. Este adevărat”, a spus primarul Țuilă. Primarul de Slivilești, Sorin Bucurescu, îi dă dreptate lui Țuilă și le transmite un mesaj dur celor care speră să tragă sforile în ziua alegerilor prin localnicii din comuna sa.
,,Hanu și David să pună mâna la muncă și să aducă voturi din municipiul Motru, nu din localitățile limitrofe. Sper totuși să nu aplice această strategie, dar sper să nu se compromită cu așa ceva. Localnicii comunei trebuie să voteze acasă, deși în Slivilești lumea nu mai e cu PSD. Mă interesez la toți oamenii care lucrează la Roșiuța, cum să vină şi cine i-a programat. Apoi dacă vor face așa ceva sunt gata să fac un scandal extraordinar de mare, dacă se întâmplă treaba asta. Ceilalți, fie Hanu, fie David, să pună mâna să muncească, că primul nu a mai vrut să candideze la Primăria Motru. Nu îl iubesc eu pe Țuilă, dar îi dau perfectă dreptate. Mi s-a aprins becul de avarie și asta e grav”, a declarat primarul Bucurescu. Primarul de Glogova, Gheorghe Alpredi, spune că această strategie nu s-a tratat la Casa Glogovenilor, ci a fost pusă la punct cu o săptămână în urmă, lucru sesizat, public, și de un liberal. ,,Am auzit de asta, celor în cauză li s-a spus, dar ei au informat. Noi le-am spus că asta știm că se va petrece, dar sperăm să nu se petreacă așa ceva. Toată lumea din Glogova lucrează la Motru, vă dați seama… Fiecare primar ar trebui să-și atingă targetul cu votanții din acea localitate, pentru că, acest scrutin este un barometru pentru locale. Nu am vorbit cu domnul președinte Weber această problemă, dar am discutat-o cu secretarul general, cu doamna Anca. Eu înțeleg până la punct această strategie, dar până mă afectează pe mine și colegii mei primari din zonă. Eu îmi doresc ca PSD să câștige alegerile, dar astfel de strategii duc la dezbinare, nu la un final bun. Dacă se începe cu dezbinare de acum, la locale vom avea dezamăgiri, iar asta nu e deloc bine. Semnalul a fost dat deja de liberalul Pecingină și dacă a transpirat asta la PNL, vă mai întrebați dacă în PSD nu se știa? Se știa! De atunci e strategia, nu de ieri ori de alaltăieri. Alegerile se câștigă însă prin unitate”, a spus primarul Alpredi.
Președintele PSD Samarinești, Marian Ardeiu, anunță însă că problema acestei ,,strategii” va fi pusă, astăzi, pe tapet la ședința BEx a PSD Gorj, primarii și șefii de organizații fiind chemați la Biroul Executiv. Ardeiu a menționat că își dorește ca această strategie să nu fie totuși reală și să nu ajungă să fie pusă în aplicare. Ardeiu le-a dat dreptate colegilor primari de pe Valea Motrului care au ridicat deja problema secretarului general. ,,Vom discuta despre această strategie care amenință unitatea și echipa PSD, la ședința BEx de joi de la Târgu-Jiu. Sper ca totul să se oprească aici sau să fie doar un zvon. Rezultatele se obțin prin muncă, nu printr-un transfer de voturi”, a explicat și Ardeiu.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here