Strămutatul de lux Dădălău dă o nouă lovitură la EMC Jilţ

355

F1020010Condamnat la doi ani de închisoare în primul dosar al strămutaţilor de lux, Ion Dădălău, fostul contabil-şef de la Exploatarea Minieră de Carieră(EMC) Jilţ, în prezent consilier al directorului de aici Ion Parschivu, dă o nouă lovitură financiară pentru a obţine bani de la stat.

El se foloseşte acum de un teren deţinut în Mătăsari, asta în situaţia în care în urmă cu câţiva ani Compania Naţională a Lignitului Oltenia(CNLO) i-a construit o casă în cartierul Primăverii din Târgu-Jiu. Pentru vila din Primăverii, Dădălău a ajuns în instanţă şi a fost condamnat la cei doi ani de închisoare cu suspendare, dar acest lucru nu îl opreşte pe fostul contabil-şef să recidiveze. Este la un pas să obţină peste o jumătate de miliard de lei vechi de la EMC Jilţ, şi asta pentru că terenul său se află la o aruncătură de băţ de şenilele excavatorului minier. Ca să crească însă preţul terenului, Dădălău şi-a încropit, în ultimele luni, aici o exploataţie agricolă.

Pesedist dar mai nou pedelist, Ion Dădălău şi-a continuat activitatea de la EMC Jilţ şi după condamnarea sa la închisoare. Bucurându-se de suspendarea de care a avut parte în urma sentinţei judecătoreşti, Dădălău şi-a văzut şi de vila din Primăverii şi de serviciul de la Jilţ, urcând chiar pe scara profesională. Dacă în momentul în care a devenit strămutat de lux era contabil şef în unitate, Dădălău a ajuns, între timp, şef de birou iar de două luni este consilier al directorului EMC Jilţ, Ion Paraschivu. Din această calitate, Dadălău s-a gândit să îşi mai rezolve o problemă personală, sau una financiară, devenind iar expropriat.

Teren cultivat = bani mai mulţi

Şi astfel, pe baza terenului deţinut la Mătăsari, pe Dealul Cruicilor, acolo unde planurile EMC Jilţ privesc decopertarea suprafeţei în cauză de teren, Dădălău a intrat iar în negocierile de expropriere. I s-a făcut dosar, s-a negociat şi aşteaptă în scurt timp să îi intre banii. Până la dosar însă, Dădălău, angajat al EMC Jilţ, şi-a pregătit terenul, din timp, pentru o sumă mai mare. Deoarece o exploataţie agricolă, adică o plantaţie de nuci, este valorificată, de 7 ori mai mult decât un teren arabil, Dădălău s-a gândit să planteze nuci pe acest teren. Zis şi făcut. A intrat rapid în primăvară în posesia a vreo 80 de puieţi şi i-a plantat pe terenul aflat lângă excavator. Din primăvară şi până acum, puieţii au crescut puţin, dar cine mai vede că plantaţia are doar şase luni vechime, în momentul în care excavatorul trece peste ea. Aşa a gândit, cu siguranţă, şi consilierul Dădălău care şi-a pregătit plantaţia şi a punctat aşa cum trebuie la negociere. Un nuc este egal cu 7 milioane de lei vechi, iar terenul care arabil ar fi costat 100 de milioane de lei vechi, a urcat brusc la o valoare de evaluare de şase ori mai mare, adică la 600 de milioane de lei vechi.

Nucii, în picioare din cauza excavatorului defect

Acum Dădălău numără zilele până când excavatorul nr. 02, aflat momentan în revizie, va fi repus în mişcare, asta pentru a şterge cât mai repede urmele plantaţiei sale timpurii. Dosarul este gata, evaluatorii s-au deplasat în teren iar livada de nuci a lui Dădălău mai are puţin de trăit, dar ce mai contează dacă în schimb consilierul primeşte mai mult de o jumătate de miliard de lei vechi. Ce mai contează că exploataţia agricolă a lui Dădălău nici nu figurează în documentele Primăriei Mătăsari, susţin surse din instituţie, că Dădălău a reuşit să îşi limpezească apele şi deja cântă prohodul livezii sale. Mai mult, pentru a trece de evaluare, livada de nuci trebuie să aibă o anumită vechime.

De şase ori mai multă închisoare

Cum directorul EMC Jilţ, Ion Paraschivu, nu a răspuns ieri seară al telefon pentru a spune dacă este necesar sau nu să se ia măsuri în dosarul Dădălău, iar consilierul nu a fost de găsit, am contactat telefonic reprezentanţii Complexului Energetic(CE) Turceni. “În măsura în care această informaţie este preluată de către conducerea CE Turceni este posibil ca directorul general să dispună o verificare în această chestiune”, a declarat şeful Corpului de Control al unităţii energetice.

Anamaria Stoica

Dosarul Ceauşescu-Dădălău

Petre Băleanu Ceauşescu şi Ion Dădălău, au fost condamnaţi la doi ani de închisoare într-un dosar al “strămutaţilor de lux”. Ei sunt, de fapt, printre directorii din minerit care şi-au construit primele vile impozante în Cartierul Primăverii din Târgu-Jiu, pe banii CNLO. Povestea strămutării celor doi a început în 2002, pe când Petre Ceauşescu era directorul Exploatării Miniere de Carieră Jilţ, iar Ion Dădălău era contabil şef la aceeaşi unitate. Printr-un document din 16 decembrie 2002, semnat de cei doi, EMC Jilţ şi-a stabilit strategia de investiţii pentru anul 2003, fiind aprobate printre altele şi zonele ce urmau a fi strămutate. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Emil Moţa, cei doi s-au folosit de informaţiile avute şi au cumpărat două locuinţe ce urmau a fi expropriate. Prin contractul nr. 2348 din 3 aprilie 2003, fiul lui Ion Dădălău a cumpărat o casă din lemn şi mai multe anexe gospodăreşti, în schimbul sumei de 15 000 de lei de la Elena Cojocariu, iar Petre Ceauşescu a achiziţionat locuinţa lui Ionel Dragotoiu, contra sumei de 30. 000 de lei. Imediat după achiziţionarea imobilelor, cei doi au început negocierile cu EMC Jilţ. În luna mai 2003, Consiliul de Administraţie al CNLO a aprobat reconstrucţia în schimbul bojdeucilor din Slivileşti. Potrivit rechizitoriului, Petre Băleanu Ceauşescu a semnat convenţia de schimb atât în calitatea de beneficiar, cât şi de director al EMC Jilţ. Ceauşescu şi Dădălău şi-au construit în cartierul Primăverii două case identice, în suprafaţă de 157,45 de metri pătraţi, mai mult decât dublul aprobat de CNLO. Cel care a ajutat la comiterea infracţiunilor de către cei doi şefi din minerit, a fost şi Constantin Predoiu, cel care a semnat procesul-verbal de recepţie care conţinea date nereale. Pentru el, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală, întrucât a recunoscut şi a regretat fapta. Predoiu a fost însă condamnat într-un alt dosar şi tot în lotul strămutaţilor de lux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here