Stradă “comunistă”, în municipiul Târgu-Jiu

122

23 augustLa 21 de ani de la Revoluţia din 1989, ceva din comunism a rămas şi la Târgu-Jiu şi anume strada 23 August, una dintre cele mai importante din municipiu. Până la căderea regimului comunist, pe 23 august se sărbătorea Ziua Naţională a României, în amintirea întoarcerii armelor împotriva Germaniei naziste, în cel de-al doilea război mondial, şi a trecerii de partea sovieticilor.

La 23 august 1944, regele Mihai, cu ajutorul liderilor partidelor istorice, l-a arestat pe mareşalul Antonescu, punând capăt dictaturii instalate de acesta. Apogeul zilei de 23 august a fost atins în perioada în care preşedinte era Nicolae strada 23 augustCeauşescu. În vremea sa, zilele de 23 august erau prilej pentru spectacole, principale fiind defilările, care îi aveau în prim plan pe Ceauşescu şi pe soţia sa.

Acum, în 2010, câteva sute de târgujieni încă mai au în faţă ziua de 23 august, deoarece locuiesc pe strada respectivă, iar în adresa din buletin se regăseşte celebra stradă „comunistă”.

O mare problemă pentru cei care mai au resentimente faţă de regimul comunist şi ar dori să nu mai audă de astfel de date cu semnificaţii din vremea lui Ceauşescu, ar fi dacă s-ar schimba numele străzii. Astfel locuitorii din Târgu-Jiu de pe strada cu pricina ar trebui să facă un drum la Evidenţa Populaţiei pentru a-şi „şterge” vechea stradă şi i-ar înlocui denumirea. Străzi care poartă numele de 23 August se mai regăsesc în oraşe precum Constanţa, Eforie Nord, Timişoara, Iaşi, Giurgiu, Otopeni.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here