Stop discriminării pensionarilor militari!

1866

Miercuri, 4 noiembrie 2020, reprezentanții asociațiilor pensionarilor militari din județul Gorj, la inițiativa Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), au făcut o serie de demersuri pentru aplicarea Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015), așa cum a fost ea promulgată de Președintele României și renunțarea la forma așa-zisă ,,consolidată” ca urmare a OUG nr.57/2015, OUG nr. 59/2017, OUG114/2018 etc care au mutilat legea și au făcut să apară grave discrepanțe între pensionarii militari. Această acțiune s-a alăturat manifestărilor de acest gen desfășurate în țară și capitală.
Iată câteva argumente ale motivării acțiunii:
Situația pensionarilor militari a devenit una explozivă. Drepturi alterate prin adoptarea unor OUG-uri, ordine, modificări de articole etc., de natură să le îngrădească sau să le elimine. OUG 57/2015, OUG 59/2017, OUG 114/2018, etc., au produs cele mai nocive modificări care au intervenit în aplicarea legii 223/2015. În aceste împrejurări, lupta noastră, pentru recâștigarea unor drepturi legitime, trebuie continuată. De asemenea, multiplele încercări de minimalizare a statutului nostru social, au continuat prin respingerea sau mimarea arogantă a unor dialoguri, acestea finalizându-se, de fiecare dată, prin etichetarea noastră, în situația în care s-ar fi aplicat prevederile art. 59 și 60 din legea 223/2015, drept o mare vulnerabilitate, un pericol major pentru bugetul armatei. Cu atât mai mult cu cât se operează independent de Casa Națională de Pensii, în cadrul bugetului propriu al structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională. Reamintim că pensiile militare, mai ales ale celor trecuți în rezervă până în anul 2010 (situația multora dintre noi), nu sunt nici măcar la nivelul salariului minim pe economie sau, cum este cazul unor ofițeri superiori, se situează la nivelul salariului unei infirmiere. Aceștia au pensia aproape la jumătate în urma recalculărilor ulterioare, față de cea calculată după inventata contributivitate, dar primesc pensia aflată în plată la data respectivă. În aceste condiții, oamenii aceștia se simt de parcă ar primi o pensie din milă după o viață de privațiuni și limitări ale multor drepturi și libertăți cetățenești. Se pune întrebarea: mai avem timp, unii dintre noi, să așteptăm găsirea principiului care să facă acea justiție socială necesară și în cazul pensiilor militare? Aceasta în condițiile în care, salariile și pensiile din sectorul public, au crescut într-un ritm susținut și au ajuns la un cuantum, cel puțin, acceptabil pentru actualele cerințe ale societății noastre.
Sunt exemple elocvente ce arată locul degradant la care a fost coborât pensionarul militar în ierarhia socială. Este de neconceput ca o asemenea gravă inechitate să nu fie rezolvată într-o perioadă rezonabilă. O altă întrebare legitimă este: de ce numai nouă, pensionarilor militari, ni se întâmplă așa ceva, în condițiile în care România suportă indemnizații de merit și ajutoare sociale botezate ilegal „pensii”, plătite prin tot felul de portițe legislative cu scopul vădit de a oferi avantaje clientelei politice? Mai mult, se insistă pentru aprobarea altor viitoare privilegii sub forma mult blamatelor „pensii speciale” acordate de conjunctură celor ce pot influența numărul de voturi. Toate măsurile împotriva noastră au fost luate ca urmare a unei puternice și susținute propagande de manipulare și dezinformare a opiniei publice în legătură cu așa numitele, în mod mincinos și absolut nepotrivit, cuantumuri ,,nesimțite” ale pensionarilor militari. Pensiile acelea, nu sunt ale celor care le-ar merita cu prisosință, care iarnă sau vară, pe ploaie sau pe vânt s-au suit în tancul rece sau pe tunul încins, în sicriele zburătoare care se cheamă MIG-21, care au înghețat întinzând cabluri telefonice, care au stat în poligoane și aplicații departe de familii ori s-au mutat cu acestea, dintr-o garnizoană în alta, în condiții deosebit de dificile, care au realizat Canalul Dunăre-Marea Neagră, Transfăgărășanul, – cu sacrificii de vieți omenești -, care au ajutat inclusiv în agricultură, care au ridicat construcții monumentale și care astăzi acționează în Afganistan la peste 50 grade C, punându-și viața în pericol în numele asigurării unei păci globale.
Reamintim că, Decizia nr. 20/2000 a Curții Constituționale, care prevede egalitatea de tratament pentru rezerviști și magistrați, ar fi trebuit să fie pusă în aplicare, fiind general obligatorie și pentru pensionarii militari, nu numai pentru magistrați. Este mai mare stresul în birou decât pe câmpul de luptă?
Noi nu ne dorim onoruri, medalii sau laude, noi nu dorim privilegii sau avantaje ce nu ni se cuvin, noi vrem doar respectarea legilor, fără amputări sau adăugiri de acte normative degradante, fără abuzuri și discriminări, fără sustragerea sistematică, neloială și incalificabilă a statului de la îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul încheiat cu militarii, nu vrem să mai fim la bunul plac al niciunui guvern care este vremelnic la putere. Vrem stabilitate, predictibilitate, nu mai dorim să fim cobaii niciunui guvern care nu are respect pentru cei ce au purtat haina militară și care și-au servit țara cu credință și devotament. În timp ce pensiile tuturor celorlalte categorii sociale cresc, sub o formă sau alta, ale noastre sunt doar indexate cu ,,uriașul” procent de 1,3. Nemulțumirile noastre nu sunt de azi, de ieri, nu vizează pretenții nejustificate legal, ci reprezintă cerințe esențiale, necesare supraviețuirii în condițiile dobândirii, pe timpul desfășurării activității de militar, a tot felul de afecțiuni medicale datorate privațiunilor noastre militare. De fiecare dată însă, vocile noastre s-au lovit de zidul indiferenței cinice al clasei politice. Sintagma „Demnitate și onoare”, altădată deviza armatei române, a celor puternici și mândri, a celor curajoși și devotați, a celor loiali și dispuși la orice sacrificiu, a devenit, din păcate, un simplu și desuet clișeu. Dacă pentru alte țări respectul față de armată, poliție și veterani a devenit politică de stat, iată că la noi aceasta este înlocuită cu lipsa de respect, discriminare, indiferență și dispreț pentru rezerviști. Dacă alte state sunt preocupate să scoată în evidență eroismul, curajul, devotamentul, spiritul de sacrificiu și patriotismul militarilor și polițiștilor lor, urmărind să cultive și să popularizeze aceste valori în rândul cetățenilor, pentru asigurarea sprijinului și respectului acestora pentru autoritatea de stat, la noi clasa politică tratează totul într-o notă de superficialitate, intoxică și manipulează opinia publică împotriva militarilor, marginalizează militarii în rezervă și retragere ducându-i către periferia societății, îndepărtează cetățenii de valorile morale perene, autentice, necesare supraviețuirii unei națiuni, din interese vădit meschine, individuale sau de grup, care nu au nici o legătură cu interesul național, cu asigurarea independenței și suveranității țării.
Din păcate, timpul ne presează pentru că viața noastră biologică nu este infinită. Am fost îngăduitori, permisivi, deschiși oricăror forme de comunicare. De aceea, de-a lungul timpului am apelat la toate formele de manifestări, în principal calea dialogului, așa cum o facem și astăzi, pentru a câta oară, în speranța că maturitatea clasei politice va avea câștig de cauză în dauna imobilismului conservator, a interesului de castă, și în final, a rezolvării problemelor noastre atât de evidente.
Această motivare a fost semnată de: Col. (rtr.) Munteanu Vasile – Președinte și Col. (r.) Pîrvulețu Petre – Secretar general al Filialei Tg.-Jiu a S.C.M.D., Col. (r.) Homescu Mihai Ion – Președinte și Col.(r.) Gădău Cristian – Vicepreședinte al Ligii pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari – L.A.D.P.M., Col. (r.) dr. ing. Loga Walter – Președinte și lt.col.(r.) Bușe Gheorghe – Secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj și col.(r.) Gureanu Nicolae – Președintele Filialei Gorj a Asociației Cadrelor Militarilor în Rezervă şi Retragere din Arma Transmisiuni, Informatică şi Război Electronic.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here