Stomatologia ar putea fi din nou finanţată

171

La mai bine de un an după ce s-au încheiat finanţările pentru medicina stomatologică, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (Gorj) anunţă că este posibil să se revină la contractarea serviciilor stomatologice. Încă nu se cunosc condiţiile exacte de contractare, fiind în discuţie o variantă în care se vor introduce pentru copii şi persoanele peste 65 de ani sau altă variantă în care se va pune accent foarte mult pe prevenţie şi pe partea de medicină dentară de urgenţă.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj a încheiat în perioada 2011-2013 contracte anuale de furnizare de servicii de medicină dentară numai cu furnizorii autorizaţi şi evaluaţi. Din 2013, însă, a fost sistată finanţarea acestor servicii. “În luna martie 2013 s-au încheiat finanţările pe medicină stomatologică, a fost o decizie luată pentru că fondurile alocate erau oricum insuficiente şi s-a considerat la acel moment să se finanţeze suplimentar listele de oncologie şi listele de hepatită, practic în acel moment au dispărut acele liste de aşteptare”, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Variante noi pentru recontractare
Conducerea CJAS Gorj spune că în acest moment se aşteaptă un nou contract cadru, un nou pachet de servicii de bază, care sunt în dezbatere publică. La ora actuală, reprezentanţii CJAS sunt la nivel de negocieri cu reprezentanţii furnizor de servicii medicale, inclusiv cu reprezentanţii serviciilor stomatologice. “Din ce ştiu eu, este foarte posibil să se reintroducă contractele cu casele de sănătate judeţene pentru medicii stomatologi, dar este şi o variantă în care se vor introduce pentru copii şi persoanele peste 65 de ani sau altă variantă în care se va pune accent foarte mult pe prevenţie şi pe partea de medicină dentară de urgenţă”, confirmă preşedintele CJAS Gorj.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj consideră că este necesară reluarea finanţării pentru serviciile de medicină dentară, cu atât mai mult cu cât asiguraţii solicită acest lucru. “Anul trecut, în momentul în care s-a sistat această finanţare, normal că a existat un curent de opinie defavorabil acestei sistări. Consider că ar trebui refinanţată această activitate într-un fel sau altul, ţinând cont că finanţare sau servicii stomatologice gratuite se pot face numai în serviciul UPU al Spitalului Judeţean, care are un singur medic stomatolog, deci practic o singură tură şi se oferă numai servicii medicale stomatologice de urgenţă, nu servicii pe bază de programare, fiind finanţat prin serviciul de urgenţă al Ministerului Sănătăţii”, a conchis Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.
Începând cu noul proiect de contract cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, se prevede reluarea finanţării serviciilor de medicină dentară.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here