Stoc de cărbune pentru doar nouă zile la RAAN

237

Stocul de cărbune al Termocentralei Romag-Termo al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) mai poate asigura funcţionarea la capacitate a acesteia doar nouă zile. Situaţia respectivă se datorează încetinirii ritmului livrărilor de către Exploatarea Minieră Husnicioara, divizie a Complexului Energetic Oltenia (CEO), din cauza neplăţii unei restanţe de aproximativ 200 milioane de lei, sumă reprezentând cantitatea de lignit furnizată în perioada 2013-2014.

Situaţia este posibil să declanşeze proteste de stradă, spun liderii de sindicat, după ce au fost anunţaţi ieri de conducerea RAAN că nu există resurse financiare decât pentru achitarea a 25% din drepturile salariale ale lunii august. În context, salariaţilor li s-a promis de către administratorul special Marian Viorel că după rectificarea bugetară preconizată în luna septembrie, este posibil să se aloce bani atât pentru plata salariilor, cât şi a cărbunelui achiziţionat de la CEO.
Zilnic RAAN are un consum de 5.500 tone de cărbune. Conform programului, unitatea ar trebui să primească între 10.000 şi 11.000 tone de la Mina Husnicioara pentru a reface stocul de minimum 400.000 de tone necesar pentru ieşirea din sezonul rece. RAAN nu s-ar afla în stare de faliment dacă s-ar fi achitat la timp contravaloarea apei grele predată la rezerva de stat, în valoare de aproape 300 milioane de lei. Directorul Diviziei Miniere Husnicioara, Costel Mitroi, a precizat că pe platformele de depozitare ale acesteia se află zeci de mii de tone de cărbune extras, care poate fi livrat în orice moment, dacă RAAN îşi va respecta obligaţiile contractuale.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here