Steaua a iscat un scandal la națională / Narcis Răducan vrea să cheme și el jucătorii în cantonament

280

Modul dezastruos în care Federația Română de Fotbal a tratat cantonamentul pe care echipa națională trebuie să-l desfășoare în Antalya este pe cale să stârnească un mare scandal. Dacă inițial era vorba doar de un conflict Steaua vs. FRF, acum, după ce campioana refuză să-și trimită jucătorii convocați la lot, și alte echipe se răzvrătesc și spun că iau în calcul recuperarea jucătorilor pentru cantonamentele echipelor de club.

Naționala României caută să-și lărgească aria de jucători selecționabili pentru Euro 2016 cu un cantonament făcut pe genunchi. Perioada, 26 ianuarie – 6 februarie, nu este inclusă în calendarul UEFA și, în consecință, nu obligă echipele de club să-și lase jucătorii la echipa națională. Fără a avea de suferit pe marginea unei astfel de decizii, neexistând o bază regulamentară pentru o pedeapsă pentru echipele de club care refuză să dea jucătorii echipei naționale, Steaua a plecat în cantonamentul său luând și jucătorii pe care Anghel Iordănescu îi convocase la lotul național. Revolta Stelei îi face și pe alți conducători de club să se ridice, nu atât împotriva federației sau a echipei campioanei, ci a unei situații care îi dezavantajează. Una dintre vocile care au protestat imediat după anunțul Stelei a fost chiar cea a președintelui Pandurilor, care spune că este de aplicat un tratament echidistant pentru toate echipele ce dau jucători naționalei, în caz contrar, echipa gorjeană ar putea să își readucă jucătorii în cantonamentul din Spania, acolo unde Edi Iordănescu are mare nevoie de cei patru jucători convocați la națională pentru acest cantonament: “Pentru Pandurii este o onoare să aibă jucători convocaţi la echipa naţională. Considerăm că reprezentarea României la Campionatul European constituie o prioritate naţională. În condiţiile în care urmează un play-off foarte echilibrat, este fair play ca toate echipele să respecte decizia Comitetului Executiv de a lăsa jucătorii să se prezinte la echipa naţională, cu riscul de a suferi la capitolul omogenitate. Dacă una dintre echipe nu respectă regulamentele în vigoare cerem o reactie pe măsură din partea FRF. Dacă nu va urma o reacţie pe măsură, ne vom rezerva dreptul de a chema jucătorii convocaţi la echipa naţională înapoi în Spania”, a declarat oficialul gorjenilor.

Edi, între ciocan și nicovală
Între interesul naționalei și cel al clubului de care este plătit și ale cărui interese trebuie să le apere, Edi Iordănescu este de partea clubului, chiar dacă asta înseamnă să fie împotriva familiei. Narcis Răducan spune că antrenorul Pandurilor, în situația în care Steaua nu trimite jucătorii la lot, iar federația nu ia nicio măsură, este de acord ca Săpunaru, Răduț, Ropotan și Hora să revină în cantonamentul echipei gorjene: “Este o decizie a Comitetului Executiv şi cine nu o respectă merită o suspendare. Noi aşteptăm reacţia Federaţiei. Eu am vorbit cu Edi Iordănescu şi este de acord să chemăm jucătorii înapoi, dacă cei din conducerea clubului vor asta. El se află într-o poziţie dificilă, pentru că este vorba de tatăl lui. Cu toate acestea, Edi este un profesionist şi se gândeşte la club, nu la familie”, a declarat Narcis Răducan.

Și Rednic este contrariat
Faptul că Steaua refuză să-și trimită jucătorii la echipa națională îl intrigă și pe antrenorul celor de la Dinamo. Mircea Rednic spune că este vorba despre o lipsă de respect: “Noi respectăm echipa naţională şi ne-am conformat solicitărilor primite. Nu mi se pare normal ca alţi antrenori să refuze să lase jucătorii la naţională. Mi se pare o lipsă de respect faţă de mine, ca antrenor, şi faţă de jucători. E o lipsă de respect şi faţă de echipa naţională”, a declarat tehnicianul dinamovist. Acesta mai spune că și oficialii clubului său se gândesc la o măsură precum cea pe care și cei de la Pandurii ar putea-o lua: “Dacă jucătorii Stelei nu vor veni, ne vom gândi şi noi serios la o soluţie. Cred, totuşi, că ei vor veni până la urmă. Dacă nu, ar fi un moment delicat. Eu am discutat cu Anghel Iordănescu şi l-am rugat să-mi lase jucătorii la amicalul de marţi (n.red. – contra lui Aris Limassol), dar el m-a refuzat. Mi-a zis că o să sară Steaua, să protesteze. Era vorba de o singură zi. Nu mai înţeleg nimic. Noi am fost refuzaţi, iar alţii pot să nu trimită? Nu e normal. Fraierii vin la acţiunile echipei naţionale, iar şmecherii merg direct la Euro”, a mai declarat Mircea Rednic.

“Este un dezavantaj major pentru că patru jucători vor pleca la lotul naţional şi nu-i vom avea la ultimele două jocuri. Sunt adversari de valoare, de cupe europene şi nu ne va fi uşor nu avem ce pierde, doar de câştigat”, Edi Iordănescu, antrenor Pandurii Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here