Începând de sâmbătă, în masivul Parâng, la Rânca, se vor desfăşura lucrările Conferinţei Naţionale Salvamont, întrunire profesională a salvatorilor montani din întreaga ţară. Se vor analiza, teoretic şi practic, noi echipamente de salvare şi metode de intervenţie şi salvare, iar reprezentanţii structurilor salvamont din ţară vor analiza şi vor decide oportunitatea includerii acestora în baremurile de dotare, respectiv în programa de pregătire, a echipelor salvamont din ţara noastră.
Conferința Națională Salvamont se desfășoară în perioada 28-31 octombrie. Ziua de duminică, 29 octombrie, este alocată desfăşurării unor exerciţii practice în zona înaltă a crestei masivului Parâng, ziua încheindu-se cu un exerciţiu de intervenţie specific în trasee de viaferatta şi alpinism, organizat în condiţii de noapte în zona Cheilor Galbenului din Baia de Fier.
Pe lângă exerciţiile practice se va organiza şi coordonarea operativă a intervenţiilor, realizarea comunicaţiilor, gestionarea resurselor, supravegherea zonei de intervenţie cu ajutorul dronelor.
În cursul zilei de luni vor avea loc atât prezentări teoretice la sală, cât şi demonstraţii practice de noi echipamente de salvare în zona montană. “Pe toată durata evenimentului, atât în exerciţiile practice, cât şi în activitatea teoretică se va urmări şi realizarea planului de lucru pentru perioada următoare, perioadă în care, salvamontiştii români vor trebui să realizeze un studiu privind influenţa schimbărilor climaterice asupra salvării montane, tema propusă şi aprobată în acest an la Congresul Comisiei Internaţionale de salvare Alpina CISA –IKAR, desfăşurat săptămâna trecută în Andorra, şi pe care salvatorii români o vor prezenta la ediţia de anul viitor a acestui congres în Chamonix-Franţa”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Pe perioada acţiunii importatori şi producători de materiale specifice de salvare îşi vor prezenta produsele de ultimă generaţie din domeniul salvarii montane.
Acţiunea este organizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj.
Minodora Sucea