Staţii meteo şi senzori de perimetrizare pentru ansamblul brâncuşian

357

Senzori de perimetrizare, monitorizare şi staţii meteo vor fi montate în următoarele luni în apropierea operelor lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu. Rolul noilor sisteme va fi să ţină la distanţă persoanele rău intenţionate care ar putea aduce degradări operelor, precum şi să transmită în timp real starea sculpturilor afectate de fenomenele meteorologice.

În baza unui protocol între Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” şi Institutul Naţional de Optoelectronică (INOE), operele brâncuşiene de pe Calea Eroilor vor fi monitorizate până în anul 2019 de către o echipă de specialişti. Primele cercetări au fost deja încheiate, iar următorul pas al autorităţilor de la Târgu-Jiu va fi montarea unor staţii meteo şi a unor senzori în apropierea operelor Ansamblului Monumental “Calea Eroilor”.
“Suntem în discuţii cu INOE pentru două chestiuni importante: montarea unor staţii şi a unor senzori de monitorizare a tuturor operelor pentru a şti cât mai exact în orice moment ce se întâmplă cu noxele, cu chestiunile ce ţin de ploi, vânt, îngheţ. De asemenea, vrem să montăm un sistem de senzori de perimetrizare care să limiteze accesul celor care într-un fel sau altul agresează operele. (…) Sunt persoane care dintr-un motiv sau altul, prin apropierea de operă, pot să creeze anumite probleme, adică aşezatul pe scaune, urcatul pe masă, primul modul al Coloanei care este zgâriat. Ar fi o dovadă de civilizaţie şi de bun-simţ din partea tuturor în sensul că aceşti senzori nu agresează pe nimeni doar atenţionează asupra faptului că se află în perimetrul unei opere de valoare inestimabilă, protejată şi cred că asta ar putea la un moment dat să creeze o bună deprindere pentru cei care vizitează Târgu-Jiul”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”.

Sequence 10Discuţii şi comisie mixtă, la Ministerul Culturii
Oficialii de la Târgu-Jiu au purtat, săptămâna trecută, o serie de discuţii cu factori de decizie din Ministerul Culturii pentru a realiza o strategie de intervenţie asupra ansamblului brâncuşian în urma datele colectate anul trecut de către specialiştii Institutului Naţional de Optoelectronică. “Săptămâna trecută am fost la Ministerul Culturii unde am avut o întâlnire cu consilieri ai ministrului Culturii pe tema întreţinerii, conservării şi protejării ansamblului brâncuşian. Am informat Ministerul Culturii cu toate datele prelucrate până acum de INOE; au trecut două etape din acest proces complex de cercetare ştiinţifică a Ansamblului brâncuşian. Am solicitat Ministerului Culturii înfiinţarea unei comisii prin lege a unei comisii speciale Brâncuşi, alcătuită din specialişti în restaurare piatră, metal, biologi, geologi, chimişti care să analizeze toate aceste date şi care, în cunoştinţă de cauză să poată decide o strategie în urma căreia să se poată face un calendar de intervenţie asupra ansamblului. Am informat Ministerul Culturii cu toate datele culese de INOE; mi s-a promis că în următoarea perioadă va exista o întâlnire mai complexă, şi să stabilim intervenţii care ar putea fi executate asupra operelor lui Brâncuşi. (…) Nu cred că va trebui să mai acţionăm în mod amatoricesc în ceea ce priveşte ansamblul brâncuşian. (…) Am garanţia şi certitudinea că statul român îşi va da interesul pentru tot ceea ce înseamnă Brâncuşi, nu numai pentru ansamblul de la Târgu-Jiu, ci pentru ce înseamnă opera brâncuşiană în România.
Am găsit deschidere la Ministerul Culturii, am discutat o serie întreagă de probleme, le-am spus despre liniile pe care Consiliul Ştiinţific al Centrului Brâncuşi vrea să meargă în perioada următoare pe etape de cercetare, astfel încât să putem da societăţii româneşti lucrări importante în ceea ce priveşte cunoaşterea vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi”, a mai spus Doru Strâmbulescu.
Cercetările non-invazive efectuate de către specialiştii Institutului Naţional de Optoelectronică asupra operelor din piatră ale lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu au fost realizate în mod gratuit, iar rezultatele acestora vor constitui baza viitoarelor intervenţii asupra sculpturilor brâncuşiene.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here