Staţia de tratare a apei de la Preajba, pusă în funcţiune

749

Operatorul serviciilor de apă şi canalizare de la nivelul mai multor localităţi din judeţ, Aparegio Gorj a finalizat lucrările de execuţie la staţia de tratare a apei din Preajba, localitate componentă municipiului Târgu-Jiu.

Investiţia are scopul micşorării cantităţii de amoniu, fier şi mangan din apa care ajunge la robinetele oamenilor. Cantitatea de apă tratată din forajele de la Preajba va deservi circa 10.000 de gospodării din cartierele situate în vecinătatea staţiei. “Pornirea acestui modul s-a făcut în luna august, potabilizarea apei la parametrii ceruţi de exigenţele tehnice, tot în august a avut loc însă reglajele care au durat până la începutul acestei luni, deoarece instalaţia este puţin mai complexă constând nu numai în modulul de tratare biologică a amoniului, dar şi în tratarea fierului şi manganului, un alt modul mai mic, dar mai important pentru care această instalaţie a avut la debite mai mici decât cele care se exploatează în acest moment o instalaţie nouă care funcţionează şi va funcţiona numai la debite mici. Pentru debitele de cerinţă mare, care acoperă toată zona de nord-est a municipiului Târgu-Jiu, peste 10.000 de locuitori, este acest modul de tratare biologică a amoniului şi de tratare fizico-chimică a manganului şi a fierului, în aşa fel încât parametrii de potabilizare ceruţi prin normativele actuale să fie îndepliniţi şi sunt îndepliniți cu dovezile zilnice furnizate de laboratoarele noastre proprii sau de cele ale celor care vizează activitatea noastră, respectiv apele române şi Direcţia de Sănătate Publică”, a declarat Florin Butiuc, ing. în cadrul Aparegio Gorj, manager de proiect.

Staţie complexă cu bio-filtre
Potrivit reprezentanţilor constructorului, staţia de la Preajba tratează maxim 80 de metri cubi de apă pe oră. “Această staţie este alcătuită din nişte bio-filtre pline cu nisip. Apa trece ascendent prin filtrele respective, acolo se creează o familie de microbacterii ce tratează apa. Din cele două bio-filtre apa se duce mai departe către un rezervor intermediar, iar de acolo prin cele două filtre dublu-strat în interiorul lor se găsesc nisip şi cărbune activ”, a precizat Octavian Petcu, reprezentant SC Protecno SRL.

Investiţie de 2,5 milioane euro
Contractul de execuţie al staţiei de tratare a apei de la Preajba se ridică la suma de 10 milioane de lei, fiind realizată atât cu fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat. Noua staţie va deservi cartierele Drăgoieni, Iezureni, Narciselor, Preajba în totalitate, dar şi o parte din cartierul din jurul punctului de intrare în Târgu-Jiu. “Investiţia a fost realizată din fonduri europene. Este vorba despre programul POS Mediu 2007-2013. Până la 31 decembrie 2015 au fost eligibilizate pe fonduri europene peste 62% din valoare, urmând ca valoarea de la 1 ianuarie şi până la acest moment să poată fi acoperită din fonduri naţionale. Investiţia se ridică la circa 10 milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 2,5 milioane euro. O parte din cheltuieli se vor suporta din fonduri naţionale pentru că s-a putut eligibiliza doar pe programul 2007-2013 doar până la 31 decembrie 2015, dar este o parte importantă care a fost realizată pe fonduri europene. Semnarea contractului de finanţare s-a făcut în noiembrie 2015 la Ministerul Fondurilor Europene, iar până la 31 decembrie 2015 s-a executat totuşi foarte mult. Totul s-a întârziat din cauza documentaţiei şi semnării contractului. Acum staţia este pusă în funcţiune la parametri, funcţionează apa în parametrii tehnici nominalizaţi şi impuşi; pentru fier-mangan începând de la începutul acestei luni, iar pentru amoniu încă din luna august”, a mai spus managerul de proiect din cadrul Aparegio Gorj, Florin Butiuc.
Investiţia are şi o garanţie de 12 luni de la momentul punerii în funcţiune, perioadă în care constructorul poate interveni pentru efectuarea de anumite reglaje ori operaţii de îndreptare.

statie apa (7)În paralel cu lucrarea de la Preajba, investiţii similare s-au realizat la Polata şi Târgu-Cărbuneşti. Proiectul a fost cofinanţat din fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat, din contribuţia UAT Târgu-Jiu şi UAT Târgu-Cărbuneşti şi de către Aparegio Gorj. Acest proiect este complementar Proiectului Major “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”, se desfăşoară în baza Contractului de finanţare nr.16676/03.11.2015 şi vizează asigurarea calităţii apei potabile în concordanţă cu obligaţiile ce rezultă din Tratatul de Aderare al României la UE (cap.22) şi răspund Directivei nr. 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, prin: reducerea concentraţiei de amoniu prin introducerea unei instalaţii noi de tratare (filtre biologice pentru nitrificare amoniu) la staţia de tratare Târgu-Cărbuneşti; reabilitarea şi modernizarea staţiilor de tratare Preajba şi Polata prin introducerea unor instalaţii şi tehnologii noi de tratare (introducere biofiltre şi filtre eliminare Fe+Mn).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here