Staţia de epurare a apelor menajere, aproape finalizată

329

Picture 012Proiectul de „Reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Târgu-Jiu” face parte din investiţia programului desfăşurat prin ISPA, „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”. Lucrările la această staţie de epurare sunt realizate în proporţie de 75%. În primăvara anului 2012 acestea se vor finaliza.

Lucrările la proiectul de „Reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Târgu-Jiu” au fost demarate anul trecut. La ora actuală, „lucrările sunt în plină desfăşurare sub toate aspectele. Dacă în primăvară lucrările erau la un stadiu fizic de circa 25%, în momentul de faţă acestea se află la un stadiu fizic de circa 75%, cu toate premisele ca să fie finalizate în termenul contractual angajat. Pe şantier se lucrează aproape la toate obiectivele din cadrul proiectului. Se lucrează puţin mai dificil Picture 022din cauză că totul se desfăşoară sub exploatare, fiind suprapuse lucrări noi peste lucrări vechi, pentru că în conformitate cu protocolul cu Apele Române şi cu Agenţia de Mediu, trebuie să asigurăm epurarea apelor uzate din oraş şi pe parcursul acestor lucrări care se efectuează. Cât priveşte stadiul fizic al lucrărilor, obiecte care erau începute în primăvară acum unele dintre ele sunt finalizate, sunt echipate, este făcut montajul echipamentelor pe ele, iar unele sunt chiar finalizate şi aici mă refer la pavilionul administrativ”, a explicat Ion Popescu, directorul APAREGIO Târgu-Jiu.

Finalizarea lucrărilor, în 2012

Dat fiind stadiul avansat al lucrărilor, nu se pune problema ca acestea să nu fie finalizate în termenul Picture 029prevăzut în proiect. „Termenul de finalizare a lucrărilor este în anul 2012, către sfârşitul semestrului 1. Există premisele şi conform angajamentelor antreprenorilor, lucrările vor fi finalizate în termenul prevăzut. După cum se mişcă lucrurile în şantier, cred că acest lucru este o certitudine, lucrările terminându-se la termenele angajate”, a menţionat directorul furnizorului de apă şi canal APAREGIO Târgu-Jiu. Cât priveşte valoarea acestor lucrări, Ion Popescu a precizat: „este o investiţie de circa 17 milioane de euro, care până în prezent sunt decontaţi aproape 50%; după ce se fac lucrările atunci se fac documentele pentru decontarea cheltuielilor, conform contractelor încheiate”. Staţia de epurare din municipiul Târgu-Jiu este unul din cele mai mari obiective din cadrul proiectului finanţat de Uniunea Europeană pe extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi apă uzată în judeţul Gorj.

Investiţie pentru 107.000 locuitori

Potrivit directorului firmei care se ocupă de realizarea efectivă a lucrărilor, staţia de epurare este proiectată pentru un număr de 107.000 de locuitori, pentru un debit de 660 de litri pe secundă, cu capacitate maximă de 1.750 de litri pe secundă la ploi torenţiale în oraş. „Rolul unei staţii de epurare este important în condiţiile de protecţie a mediului de a duce înapoi în natură apa care a fost uzată, de a transforma apa menajeră uzată, prin procese tehnologice, în apă relativ curată. Apa uzată care vine prin sistemele de canalizare intră în staţia de epurare şi trece prin diferite faze tehnologice: întâi un grătar, mai multe grătare care opresc părţile solide, apoi sisteme de aerare şi aşa mai departe şi ajunge la emisare, adică la un râu în care se devarsă, dar înainte se fac probe să se vadă dacă ea este într-adevăr compatibilă cu standardul de deversare”, a explicat Dan Dumitrescu, directorul firmei care execută lucrările.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here