Statele G20 se angajează să menţină sprijinul pentru economie până la asigurarea recuperării

406
summit-g20Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 s-au angajat să menţină programele de stimulare până la asigurarea unei recuperări economice, dar şi să pregătească strategii de eliminare a măsurilor de sprijin.

Cele mai mari economii ale lumii, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Japonia au ieşit sau sunt aşteptate să fi încheiat recesiunea în trimestrul al treilea.
Reluarea creşterii economice a cauzat discuţii privind momentul începerii reducerii ajutoarelor de stat economice în valoare de mii de miliarde de dolari, destinate combaterii celei mai grave recesiuni de după Marea Depresiune din anii 1930.
Oficialii celor mai mari 20 de state dezvoltate şi emergente au declarat, la finalul discuţiilor, desfăşurate vineri şi sâmbătă în oraşul scoţian Saint Andrews, că deşi situaţia economică s-a îmbunătăţit, recuperarea este, încă, neuniformă şi depinde de ajutoarele de stat. ” Vom continua să asigurăm susţinere pentru economie până la asigurarea recuperării , însă ne angajăm să dezvoltăm noi strategii pentru administrarea eliminării măsurilor macroeconomice şi financiare de susţinere”. au spus ei.
Totodată, Marea Britanie s-a alăturat propunerilor de a impune o taxă generală pentru a finanţa salvarea de la faliment a altor instituţii bancare, însă membrii G20 reuniţi în Scoţia nu au reuşit să facă noi progrese în privinţa unui acord în domeniul încălzirii globale.
Minştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor din G20 au convenit, însă, asupra unui calendar pentru elaborarea unui sistem de supraveghere economică, urmând ca până la sfârşitul lunii ianuarie statele să prezinte planuri la nivel naţional şi regional.
Premierul britanic Gordon Brown a cerut reuniunii G20, a treia din 2009, să analizeze urgent posibilitatea unui fond de salvare a băncilor. Franţa şi Germania au promovat măsura respectivă în ultima perioadă, însă Londra, unul dintre cele mai mari centre financiare din lume s-a opus.
În acest moment, cel mai important opozant al măsurii susţinute de Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt Statele Unite.
Fondul Monetar Internaţional va analiza posibilitatea unei taxe generale pentru sistemul bancar şi va trimite în aprilie un raport. Pentru ca Marea Britanie să se alăture unei propuneri aceasta va trebui implementată la nivel mondial, a spus Brown.
Provocările din perioada următoare vor reprezenta tranziţia de la răspunsul la criză către o creştere sustenabilă, odată cu ieşirea economiei din cel mai puternic declin de după anii 1930, consideră oficialii prezenţi la reuniunea G20.
În acest scop, G20, proclamat consiliu economic mondial la summit-ul din septembrie din SUA, au căzut de acord să înceapă un nou proces de consultări pentru a vedea dacă planurile economice ale statelor „vor asigura obiectivele comune”.
La evaluare vor contribui şi Fondul Monetar Internaţional împreună cu Banca Mondială.
Statele vor stabili planuri la nivel naţional şi regional până la finalul lunii ianuarie, urmând ca o evaluare să aibă loc în aprilie 2010, potrivit G20. Pe baza acestora vor fi formulate mai multe variante pentru liderii G20 care se vor întâlni în iunie 2010, recomandări mai precise fiind aşteptate pentru luna noiembrie a anului următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here