Statele care renunţă prea devreme la măsurile anticriză ar putea intra din nou în recesiune

268
Dominique Strauss-KahnStatele cu economii dezvoltate ar putea intra într-o nouă rundă de recesiune dacă renunţă prea devreme la strategiile şi măsurile de combatere a crizei mondiale, a avertizat directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Revenirea cererii şi angajărilor în sectorul privat reprezintă condiţii necesare pentru a argumenta renunţarea graduală la măsurile excepţionale luate de guverne pentru a sprijini economia, dar momentul lansării „strategiilor de exit” depinde de condiţiile specifice fiecărui stat, a arătat Strauss-Kahn. „Relansarea economiilor avansate a fost lentă. Trebuie să fim prudenţi, deoarece procesul de redresare este fragil”, a spus şeful FMI.
Oficialul a mai afirmat că relansarea economică începe numai atunci când companiile şi băncile şi-au curăţat portofoliile de active, aşa cum s-a întâmplat în Japonia în urma crizei financiare de la sfârşitul anilor ’90, adăugând că multe active deteriorate, „toxice”, rămân necunoscute publicului şi autorităţilor în multe părţi ale lumii.Abordarea datoriilor publice ridicate este de asemenea o prioritate pentru multe guverne, care s-au împrumutat masiv pentru a-şi salva economiile, a continuat directorul executiv al FMI. Cu toate acestea, Strauss-Kahn a subliniat că renunţarea prea devreme la măsurile de susţinere a economiilor poate avea costuri grele, deoarece multe ţări au epuizat deja soluţiile anticriză agresive şi nu mai au instrumente prin care ar putea face faţă unei noi runde de recesiune, atât în plan fiscal, cât şi pe frontul monetar. „Ar fi dificil să se găsească noi măsuri”, a declarat el.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here