Start unei noi ediţii a Festivalului-concurs al “Cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc” de la Tismana

362

Cea de-a 51-a ediție a Festivalului de folclor gorjenesc de la Tismana va reuni pe 14 şi 15 august zeci de soliști și formații de dansuri populare din tot județul.

Devenit tradițional pentru județul nostru, Festivalul-concurs de la Tismana este așteptat cu interes sporit atât de tinerii concurenți, interpreți ai cântecului și jocului popular, cât și de locuitorii orașului sau de vizitatorii din țară și de peste hotare, ce își dau întâlnire în fiecare an pentru ziua de 14-15 august în această pitorească localitate gorjeană. Sunt invitați în concurs interpreți din Gorj, în condițiile prezentului. Secţiunile festivalului sunt: solişti vocali; solişti instrumentişti; dansuri; port popular. “Festivalul este deschis tinerilor interpreți din Gorj. Pentru soliști vocali și instrumentiști, vârsta de participare este între 15-35 de ani. Pentru formațiile de dansuri vârsta de participare este între 15-60 de ani; vor participa formații de dansuri mixte, cu minim 6 perechi. Soliștii vocali vor interpreta două piese, din care una – doină sau baladă – fără acompaniament. Programul soliștilor instrumentiști nu va depăși 6 minute. Pentru fiecare localitate din Gorj numărul concurenților este de doi interpreți. Festivalul se adresează interpreților și formațiilor de neprofesioniști. Concurenții sunt așteptați în ziua de 14 august la Centrul Cultural Tismana, până la orele 14.00. Formațiile de dansuri populare vor fi prezente în ziua de 15 august, orele 9.00, pe scena din pădurea Tismana. Premiile speciale pentru port popular vor fi stabilite de juriu în timpul desfășurării concursului, din rândul tuturor concurenților, motiv pentru care insistăm asupra atenției ce trebuie acordată respectării autenticității costumului”, se arată într-un comunicat transmis de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Gorj, organizatorul manifestării.
Spectacolul extraordinar susţinut de Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului” va avea loc în ultima zi a festivalului. Se vor acorda premii pentru fiecare secțiune:
Soliști vocali: Premiul I, în valoare de 500 de lei; Premiul II, în valoare de 450 de lei; Premiul III, în valoare de 400 de lei; Mențiune (3), în valoare de 200 de lei fiecare.
Soliști instrumentiști: Premiul I, în valoare de 400 de lei; Premiul II, în valoare de 300 de lei; Premiul III, în valoare de 200 de lei; Mențiuni (2), în valoare de 100 de lei fiecare.
Dans popular: Premiul I, în valoare de 1100 de lei; Premiul II, în valoare de 800 de lei; Premiul III, în valoare de 700 de lei; Premiul special 700 de lei, pentru ansamblu nou înființat
Port popular: Se vor atribui două premii, în valoare de 200 de lei fiecare, pentru cele mai autentice costume (F+B).
Premiile sunt acordate de: Consiliul Județean Gorj prin CJCPCT Gorj (premiile I), Consiliul Local Tismana (premiile II), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (premiile III, premiul pentru Ansamblu nou înființat și trofeele festivalului), Școala Populară de Artă Târgu-Jiu (mențiunile). Premiile pentru Port popular vor fi acordate de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” Târgu-Jiu.
Organizatorii mai precizează: laureații edițiilor anterioare nu au dreptul să mai concureze; festivalul este deschis sponsorizării, inclusiv pentru premii; Consiliul local și Primăria Tismana asigură diurna, urmând ca transportul din localitatea de domiciliu până la Tismana să fie suportate de participanți sau instituția culturală pe lângă care activează; juriul își rezervă dreptul de redistribuire a premiilor în funcție de valoare concurenților.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here