Start la o nouă campanie de verificare a iazurilor piscicole

301

La începutul acestei săptămâni, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au demarat o campanie tematică la agenţii economici din judeţ care desfăşoară activităţi de exploatare a agregatelor minerale, amenajării de iazuri piscicole, reprofilări de albie minoră şi regularizări de scurgeri de ape. “Aceste inspecţii tematice vor urmări dacă iazurile piscicole vor ajunge la destinaţia finală, deoarece s-a constatat că acestea nu devin iazuri piscicole. Astfel de controale se vor face în tot judeţul. Menţionez că vom verifica şi perimetrele şi permisele de exploatare, cantitatea de agregate minerale care se scoate, precum şi nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu. Legislaţia actuală permite agenţilor economici să exploateze de fapt balast pe locul unde trebuiau să se afle iazurile pline cu peşti, iar atâta timp cât legea permite, administratorii firmelor invocă motive financiare pentru a-şi finaliza iazurile”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda.
Conducerea Gărzii de Mediu Gorj atenţionează agenţii economici din judeţ cu activităţi în domeniile mai sus menţionate că pentru nerespectarea condiţiilor înscrise în autorizaţia de mediu riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 de lei.
O campanie similară de verificare a iazurilor piscicole s-a făcut la nivelul judeţului nostru şi în toamna anului trecut, motivul demarării controalelor fiind reprezentat de faptul că, încă din anii 2009-2010 o serie de firme au solicitat construirea unor iazuri piscicole, iar de atunci şi până în prezent, acestea nu au fost finalizate. În septembrie 2014, Garda Naţională de Mediu a demarat un control amplu la nivel naţional privind exploatările organizate sub formă de cariere, balastiere, staţii sortare – concasare, staţii betoane, staţii de asfalt, comisarii de mediu efectuând 311 controale în toate judeţele ţării, în urma cărora au fost constatate, la operatorii verificaţi, mai multe neconformităţi. În urma controalelor au fost aplicate un număr de 27 de sancţiuni, dintre care 17 avertismente şi zece amenzi, în cuantum total de 235.100 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here