Start la artă şi sculptură, la Târgu-Jiu

485

Deschiderea celei de-a zecea ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana” a avut loc miercuri la Târgu-Jiu, la Atelierele UAP din Debarcader. Festivitatea de prezentare a lucrărilor şi închiderea oficială a taberei va avea loc însă în data de 24 august 2012, la ora 11,00. La ediţia din acest an participă opt sculptori, atât din ţară cât şi din străinătate, operele realizate de artişti în cadrul taberei urmând a fi amplasate în Muzeul Sculpturii Contemporane de pe insula de pe Jiu din Parcul Central.

La ediţia a zecea a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana”, din acest an, participă cinci artişti plastici profesionişti din România: Paul Popescu, în calitate de curator-participant, Răzvan Nicolae Mincu, Vasile Soponariu, Eugen Bârzu, Sergiu Sălişte şi alţi trei sculptori din străinătate: Emil Bachiysky din Bulgaria, Omar Toussoun din Egipt şi Ilie Berindei din Elveţia. În cadrul deschiderii Simpozionului de ieri, reprezentaţii municipalităţii şi ai judeţului au prezentat câteva lucruri despre fiecare artist, mai precis despre realizările acestora.

Deschiderea “Brâncuşiana”, făcută de Aurel Popescu
Prima prezentare a făcut-o Aurel Popescu, viceprimarul oraşului Târgu-Jiu. “Municipiul nostru este un oraş care păstrează cu respect moştenirea lăsată aici de părintele sculpturii moderne Constantin Brâncuşi. Coloana fără Sfârşit a fost desemnată simbol naţional al României. Trăind în vecinătatea acestor opere târgujienii au deja aşteptări mari de la artiştii care vin să sculpteze aici în spaţiul care poartă amprenta lui Constantin Brâncuşi. Lucrările realizate în cadrul acestei manifestări îşi vor găsi locul în Muzeul Sculpturii Contemporane de la insula din Parcul Central. Declar deschisă cea de-a 10-a ediţie a Festivalului internaţional de sculptură Brâncuşiana 2012”, a declarat vicele. Acesta le-a dorit apoi sculptorilor participanţi inspiraţie, spor la muncă şi timp răcoros.

Prezentarea sculptorilor
Următoarea care a luat cuvântul a fost Adina Andriţoiu, directorul interimar al Centrului Brâncuşi, care a informat participanţii cu privire la realizările fiecărui sculptor. Potrivit lui Andriţoiu, oaspetele din Bulgaria, Emil Bachiysky, a urmat astfel nenumărate cursuri de specialitate. A participat, până în momentul de faţă, la peste 70 de simpozioane de sculptură în Bulgaria, Slovacia, Franţa, România şi Germania. “Din Egipt, oaspetele nostru încă nu a putut ajunge este încă pe drum spre Târgu-Jiu. La fel şi acesta a participat la numeroase expoziţii internaţionale precum şi la simpozioane de sculptură în India, Turcia, Australia”, a completat Andriţoiu. “Pentru oaspeţii din România voi începe cu Eugen Barbu. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Timişoara, Barbu este cadru universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte, specializarea sculptură. A participat la simpozioane internaţionale de sculptură în Franţa şi Italia”, a declarat apoi directoarea Centrului Brâncuşi.

Mincu a vrut să lase o lucrare la Târgu-Jiu
Nicolae Răzvan Mincu, al doilea sculptor român prezent la Simpozion, este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti. A participat la expoziţii şi simpozioane de sculptură monumentală între anii 2007 şi 2011, Sculptură publică monumentală în China, Corea, Spania, Turcia, Bulgaria, Spania, România, Franţa, Olanda, Elveţia, Danemarca. A avut numeroase expoziţii personale, în străinătate şi în ţară. “Ca un fapt divers dânsul ne-a mărturisit, când l-am contactat la telefon, că îşi doreşte foarte mult să lase o lucrare în Târgu-Jiu pentru că, spune dânsul, eşti cunoscut prin ceea ce realizezi în ţara ta. Ne bucurăm că este alături de noi”, a specificat apoi Andriţoiu.

Comandorul Sălişte şi tânărul gorjean Buicu
Sergiu Sălişte, al treilea sculptor român, este absolvent al Universităţii de Arte “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Sculptură. Profesor de sculptură la Liceul de Artă din Râmnicu-Vâlcea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici(UAP) din România, Sălişte a participat la expoziţii de grup la Piteşti, Buzău, Sibiu, Vâlcea şi la simpozioane internaţionale în Bulgaria, Franţa, Cehia, Germania. A primit în 2004 meritul cultural în gradul de comandor oferit de Preşedinţia României. Cel mai tânăr dintre participanţi este Valentin Buicu, din Târgu-Jiu Gorj. A absolvit Liceul de Arte Plastice din municipiu şi a urmat Universitatea de Arte din Bucureşti. Este membru al UAP din 2009.

Socolariu, încă aşteptat
Vasile Socolariu, al cincilea sculptor participant la Târgu-Jiu a absolvit Academia de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Activitatea sa artistică s-a reflectat în expoziţii personale şi de grup în Vâlcea, Bucureşti, Târgu-Jiu, Cluj. A avut expoziţii personale în Franţa Anglia, Belgia şi Germania. Acesta era aşteptat ieri să sosească în municipiu.

Popescu, inima taberei
“Inima taberei de sculptură”, aşa a fost prezentat la deschiderea Simpozionului, Paul Popescu, curatorul taberei. “Doctor în arte vizuale în cadrul Facultăţii de Arte din Timişoara, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi, specializarea sculptură, restaurare. Opere la activ, sculpturi monumentale decor public în Târgu-Jiu, Vâlcea. Participări numeroase la simpozioane de sculptură, numeroase premii”, a explicat Andriţoiu.
La sfârşit, cel care a luat cuvântul a fost Vasile Fuiorea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Gorj.
“Sunt onorat să fiu invitat la acest simpozion de sculptură. În ultimii zece ani de zile, acest simpozion a devenit o parte importantă a evenimentelor artistice din România şi din Europa. De la an la an există o creştere prin faptul că sunt invitaţi artişti importanţi. Anul trecut au fost invitaţi şi debutanţi la acest simpozion, însă anul acesta participă 8 artişti, parte dintre ei fiind din spaţiul european şi mondial. Vreau să laud efortul administraţiei locale de a menţine finanţarea pentru acest simpozion de sculptură, în ciuda faptului că persistă această criză mondială. Lumea artiştilor plastici, la Gorj, de 2 ani este parteneră a acestui reputat simpozion, şi prin faptul că acest spaţiu ne este oferit cu generozitate de către Primăria Târgu-Jiu. Totodată apreciem şi efortul deosebit al colegului nostru, sculptorul Paul Popescu, care dovedeşte că este un bun organizator, oferind serviciile şi experienţa sa în domeniu pentru acest simpozion”, a precizat Vasile Fuiorea.

Parteneri
Acest Simpozion Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana” s-a realizat cu ajutorul partenerilor: Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu şi Primăria Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Gorj a UAP, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” şi Societatea Română de Radiodifuziune.
Andrada Bărăiataru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here