Start ediţiei cu numărul II a Festivalului Tocanului! – 21 de familii din Novaci, implicate în pregătirea tocanului

2875

Primăria și Consiliul Local al orașului Novaci și Casa de cultură Novaci organizează în data de 6 octombrie 2019 cea de-a doua ediție a Festivalului ,,Tocanul de Novaci”.

În această zi locuitorii orașului Novaci, cât și turiștii, vor putea vedea spectacolul susținut de Ansamblul Folcloric ,,Nedeia” al Casei de Cultură Novaci și cel mai important să guste din gustosul și tradiționalul tocan de oaie. Festivalul ,,Tocanul de Novaci” va începe la ora 11.00 și pe parcursul zile vor avea loc mai multe activități, printre care: expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, dar și gastronomie locală, spectacole folclorice, expoziții cu vânzare ale unor artiști populari, ateliere de creație. Cei care vor participa duminică, 6 octombrie 2019, în Novaci, la a doua ediție a Festivalului Tocanului vor avea posibilitatea să vadă cum se prepară tocanul de oaie, dar și să îl guste.
21 de familii novăcene vor prepara tocan pentru turiștii care vor vizita zona, trei dintre acestea dorind să ofere gratis o porție de tocan. Dacă anul trecut, la prima ediție, festivalul s-a bucurat de prezența a 7.000-8.000 de participați, anul acesta organizatorii speră la mai mult. Asociația Gal Parâng va fi prezentă cu expoziții de produse tradiționale, dulceață, pâine pe vatră, cozonac de casă, plăcintă cu brânză, dulceață, dar și produse lactate (cașcaval, smântână și unt).
Scopul acestui festival este atragerea turiștilor în număr cât mai mare în zonă pentru a promova satul românesc, obiceiurile ciobanilor, dar și mâncarea tradițională. Ideea înființării acestui festival a avut-o anul trecut primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, care vrea să arate cât de active sunt familiile de ciobani. Creșterea oilor se face din tată în fiu și chiar dacă copiii au terminat diferite facultăți la nivel național s-au întors tot acasă pentru a se ocupa de creșterea oilor. Cei care vor fi prezenți duminică la Novaci au posibilitatea să afle și câteva dintre secretele care stau la baza realizării unei mâncări gustoase. Carnea, seul, fiertul mult, dar și gătitul unei cantități mari sunt doar câteva dintre aceste secrete. Partenerii evenimentului sunt Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Acasă la Brâncuși, Asociația Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Folcloric Artistic Profesionist, Doina Gorjului, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here